Latvijas Pareizticīgā baznīca pēc likuma grozījumiem aicina ticīgos uzturēt vienotību (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Latvijas Pareizticīgā baznīca pēc likuma grozījumiem, kas to normatīvo aktu līmenī nošķir no Maskavas patriarhāta, aicina ticīgos uzturēt "baznīcas vienotību, stingri ievērojot mūsu Latvijas valsts likumus", norādīts baznīcas paziņojumā.

Paziņojumā akcentēts, ka Saeima pēc Valsts prezidenta Egila Levita iniciatīvas veica grozījumus Latvijas Pareizticīgās baznīcas likumā, kas nosaka tās patstāvīgo un neatkarīgo statusu.

Valsts noteikusi, ka Latvijas pareizticīgā baznīca ir juridiski neatkarīga no jebkura baznīcas centra, kas atrodas ārpus Latvijas, uzturot garīgi, lūgšanu un liturģisku kopību ar visām pasaules kanoniskajām pareizticīgo baznīcām, skaidrots paziņojumā.

"Šim lēmumam ir juridisks raksturs, un pieņemtās izmaiņas attiecas uz baznīcas juridisko statusu," uzsver baznīca, "statusa maiņa nemaina pareizticīgo ticību, dogmas, baznīcas liturģisko dzīvi, kalendāra stilu, sakrālo liturģisko valodu, rituālus, tradīcijas un iekšējo baznīcas dzīvi."

"Latvijas Pareizticīgās baznīcas sinode ar mīlestību aicina garīdzniekus un lajus saglabāt miermīlīgu garīgo noskaņojumu, uzturēt mūsu baznīcas vienotību, stingri ievērojot mūsu Latvijas valsts likumus. Dzīvojot garīgā un lūgšanu vienotībā ar visu pareizticīgo pasauli, saglabāsim mūsu ticības šķīstību un stiprināsim svēto pareizticību Latvijas zemē," teikts paziņojumā.

Kā ziņots, šodien stājas spēkā grozījumi Latvijas pareizticīgās baznīcas likumā, kas pilnā mērā nostiprina baznīcas autokefālo statusu.

Līdz šim Latvijas pareizticīgā baznīca darbojās zem Maskavas patriarhāta, kas savukārt atbalsta Krievijā valdošo režīmu un šīs valsts karadarbību pret Ukrainu.

Pēc Levita vārdiem, ar grozījumiem tiks atjaunots Latvijas Pareizticīgās baznīcas vēsturiskais statuss un izslēgta jebkāda Maskavas patriarha vara pār baznīcu Latvijā.

Par likumu nobalsoja 73 deputāti, pret bija trīs, bet viens balsojumā atturējās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu