"Kāpēc uzreiz jāliek sods?" Sieviete saņem sodu par automašīnas novietošanu maksas stāvlaukumā. Situāciju skaidro "Cityparks" (12)

Stāvvietas Mūkusalas ielā 73. Foto: "Cityparks Latvija"
CopyLinkedIn Draugiem X

Sociālajā vietnē "Facebook" lielu popularitāti guvis kāds sievietes ieraksts par automašīnas stāvvietu pie veikala "Maxima", kas atrodas pie Mūkusalas apļa. Portāls TVNET sazinājās ar sievieti un stāvvietas apsaimniekotāju "Cityparks Latvija", lai noskaidrotu abu pušu viedokli.

Anija savā ierakstā stāsta, ka 23. augusta vakarā, braucot uz laukiem no darba, piestājusi iepirkties "Maxima" veikalā, kas atrodas Mūkusalas ielā 73.

Sieviete portālam TVNET stāsta, ka veikalā pavadījusi aptuveni stundu. Iznākot laukā no veikala, Aniju mašīnas logā sagaidījis nepatīkams pārsteigums - paziņojums par līgumsodu un maksājuma uzdevums.

"Izrādās, ka esmu novietojusi automašīnu privātā teritorijā. Protams, ka nogurumā, pustumsā to nebiju pamanījusi. Jo norādes, ka tagad šeit ir privāta teritorija, ir tik nemanāmas, ka kautrīgākas nemēdz būt," raksta Anija.

Sieviete portālam TVNET stāsta, ka zīmes, kas liecinātu par iebraukšanu maksas stāvlaukumā pie Mūkusalas ielas "Maxima" veikala, esot ļoti skopas. "Manuprāt, ja tu iebrauc šādā stāvlaukumā, tad zīmēm ir jābūt nepārprotamām. Ja man tagad būtu jākāpj laukā no mašīnas un jāsāk skatīties apkārt, vai tik nav kaut kādas zīmes, tad es varbūt būtu pamanījusi."

Anija norāda, ka šajā "Maxima" veikalā iepērkas jau vairākus gadus un iepriekš nav manījusi nedz zīmes, nedz aparātu, kurā jāreģistrē mašīnas numurus. "Ejot veikalā, manīju, ka cilvēki drūzmējas, bet tā ir normāla lieta. Paņēmu ratus un gāju tālāk veikalā."

Anija stāsta, ka bieži vien šādas lietas kaut kur tiek uzrakstītas ar maziem, praktiski neredzamiem burtiem, kurus cilvēkam uzreiz ir grūti pamanīt. Viņa norāda, ka tā nav labvēlīga prakse, piebilstot, ka šādu gadījumu esot daudz - uz cilvēka noguruma rēķina cenšas nopelnīt.

Tāpat Anija pauda sašutumu, ka pirmajā reizē nav uzlikts brīdinājums, bet uzreiz naudas sods. Zem Anijas ieraksta "Facebook" vēl daudzi cilvēki ir dalījušies pieredzē, kad viņiem arī ir uzlikts naudas sods par stāvvlaukuma noteikumu politikas pārkāpšanu.

"Sāpēja tas, ka neesmu speciāli slikti darījusi, bet kāds, lieliski zinot, ka "tā var notikt", izmanto situāciju un šādi pamatīgi pelna. Esmu 100 % pārliecināta, ka es tajā vakarā nebiju tāda vienīgā," norāda Anija.

Anija pēc soda saņemšanas tajā pašā vakarā uzreiz zvanīja "Cityparks" uzņēmumam, taču atbildi nesaņēma. "Automātiskajā atbildētājā norādīja, ka darbalaiks ir beidzies. Sodu gan varēja uzlikt."

Savukārt nākamajā dienā sieviete ieslīgusi darbos un nav vairs zvanījusi uzņēmumam. Arī tāpēc, ka nospriedusi – savu nevainību visticamāk nepierādīs, jo viņas argumenti ir tikai emocijas.

Stāvvietas pie lielveikaliem un apmeklētāju informēšana

Portāls TVNET sazinājās ar "Cityparks Latvija", lai noskaidrotu uzņēmuma nostāju šajā Anijas gadījumā.

Uzņēmums norāda, ka tas apsaimnieko vairākas maksas autostāvvietas pie lielveikaliem ar bezmaksas laiku veikala apmeklējumam. Šāds apmeklējuma laika ierobežojums parasti tiek ieviests blīvi apdzīvotās vietās ar lielu auto satiksmi, lai nodrošinātu stāvvietā vietu veikala apmeklētājiem patīkamam iepirkšanās piedzīvojumam un novērstu automašīnu novietošanu citu apkārtnē esošo iestāžu apmeklēšanai vai ilgstošu nepiederošu auto novietošanu. Piemēram, ja lielveikals atrodas pilsētas centrā un apkārtnē automašīnas novietošana ir apgrūtināta vai iespējama tikai par maksu, tad ar bezmaksas laika ierobežojumu tiek nodrošināta piekļuve veikalam.

Iespējams, katrs kādreiz esam saskārušies ar situāciju, kad jāriņķo pa stāvvietu, meklējot brīvu vietu, un beigās jādodas uz citu veikalu, jo auto novietot nav iespējams.

Tāpat kā atšķiras katra veikala novietojums, apkārtnē esošā situācija, autostāvvietas izmērs, tā īpašnieku mērķi, tā var atšķirties arī autostāvvietas lietošanas noteikumi, bezmaksas laiks un veids, kā tas iegūstams.

Mūkusalas ielā 73 stāvvietu bezmaksas laika ierobežojums darbojas jau piekto gadu. Uzņēmums regulāri monitorē un pēta klientu uzvedību stāvvietās un informatīvo izkārtņu uztveramību, kas ir izvietotas tā, lai, mērojot ceļu līdz veikalam, būtu vairāki atgādinājumi par autostāvvietas lietošanas noteikumiem.

Pie katras iebrauktuves izvietotas oficiāli saskaņotas ceļazīmes, kas ir saistošas katram autovadītājam, autostāvvietas lietošanas noteikumi, plaši izvietotas atgādinošas izkārtnes un informācija par apmaksas iespējām stāvvietā, autostāvvietas lietošanas noteikumi pie katras ieejas un atgādinājumi katrā ieejā un uz bezmaksas laika reģistrācijas kioskiem.

Padomi maksas autostāvvietu lietotājiem

Lai privātas autostāvvietas apmeklējums noritētu bez starpgadījumiem, uzņēmums aicina ievērot autostāvvietu lietošanas noteikumus. Vispirms "Cityparks" aicina pievērst uzmanību autostāvvietā izvietotajām ceļazīmēm, turklāt atbilstoši tiesiskajam regulējumam katra autovadītāja pienākums, novietojot auto, ir iepazīties ar ceļazīmju regulējumu stāvvietā.

Papildus "Cityparks" stāvvietās ir izvietots liels daudzums viegli uztveramu informatīvu izkārtņu ar galvenajiem autostāvvietas lietošanas punktiem un apmaksas pamācībām.

Ja tomēr ir sanācis, ka autostāvvietas lietošanas noteikumi nav ievēroti un ir saņemts līgumsods par automašīnas novietošanu stāvvietā, un uzskatāt, ka tas ir piemērots nepamatoti vai ir kādi citi būtiski apstākļi, tad vienmēr ir iespējams iesniegt rakstisku pieprasījumu uz kvīts norādītajā veidā.

Foto: Mūkusalas ielas "Maxima" stāvlaukums

Katrs iesniegums tiek rūpīgi izvērtēts, un, ja ir konstatēti kādi būtiski apstākļi, līgumsods var tikt samazināts, aizstāts ar brīdinājumu vai anulēts.

Uzņēmums gadu gaitā ir izstrādājis precīzas un stingras kontroles procedūras, un katra kolēģu un iekārtu darbība ir detalizēti pierādāma. Lai arī līgumsodi ir izrakstīti juridiski korekti, saprotot autovadītāju cilvēcīgas kļūdas un pārpratumus, pēdējo trīs gadu laikā vidēji vairāk nekā 40% no iebildumiem līgumsodi tiek samazināti vai atcelti.

Piemēram, pieļaujot kļūdu automašīnas numura reģistrācijā vai samaksājot pārpratuma dēļ par citu automašīnu, līgumsods tiek samazināts, lai kaut daļēji atgūtu administratīvos izdevumus par līgumsoda izrakstīšanu, materiāliem, iebilduma izskatīšanu, līdzīgu numuru meklēšanu datu bāzē, atbildes sagatavošanu un nosūtīšanu.

Katram zemes īpašniekam ir tiesības izmantot savu zemesgabalu atbilstoši savām vajadzībām un noteikt, kā to var izmantot citi. Piemēram, ejot ciemos, mājas saimnieks var lūgt uzvilkt čības vai nesmēķēt istabā.

Uzņēmums aicina cienīt privātīpašumu un ievērot tā lietošanas noteikumus.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu