LVSADA bažījas par VM centieniem panākt jaunā mediķu atalgojuma modeļa ātru apstiprināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pauž bažas par Veselības ministrijas (VM) centieniem panākt jaunā mediķu atalgojuma modeļa ātru apstiprināšanu, kas būtiski pasliktinātu darba samaksas nosacījumus nozarē gan tuvākajā laikā, gan ilgtermiņā.

LVSADA atgādina, ka saskaņā ar 2017.gadā apstiprināto Ministru kabineta rīkojumu 2023.gadā valsts garantētajai mēneša vidējai darba samaksai bez Covid-19 piemaksām un pacientu privātajiem maksājumiem pirms nodokļu samaksas, bruto, bija jāsasniedz 2455 eiro ārstiem, 1473 eiro - māsām, vecmātēm, ārstu palīgiem un 982 eiro - māsu palīgiem.

Tomēr, kā atzīmē LVSADA, jaunais modelis piedāvā ārstiem darba samaksu 2147 eiro apmērā, māsām, vecmātēm un ārstu palīgiem - 1289 eiro apmērā un māsu palīgiem - 770 eiro apmērā.

Savukārt līdz 2027.gadam jaunas mediķu atalgojuma modelis paredz sasniegt "mērķa algu", kas ārstiem būšot ar koeficientu 2,7 pret vidējo darba samaksu tautsaimniecībā (OECD valstu vidējais rādītājs) - 3086 eiro. LVSADA uzsver, ka šāds skaitlis bija ar minēto koeficientu 2020.gadā, kad mēneša vidējā darba samaksa (bruto) Latvijā bija 1143 eiro.

Ņemot vērā tautsaimniecības izaugsmi, 2027.gadā vidējā darba samaksa valstī būs daudz augstāka, līdz ar to, LVSADA vērtējumā, "lielīgais jaunā modeļa apsolījums ir bezkaunīga fikcija un kārtējā mediķu mānīšana".

Turklāt, pēc LVSADA paustā, īpaši netaisnīgs jaunais modelis būtu pret zemāk atalgotajiem mediķiem, jo paredz māsu palīgu un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta sanitārā autotransporta vadītāju mēneša vidējās darba samaksas attiecību pret ārsta vidējo darba samaksu pazemināt no 40% uz 29%.

"Pirmajā acu uzmetienā veselības ministra [Daniela Pavļuta (AP)] izmisīgie centieni par katru cenu panākt, ka aizejošā valdība pirms Saeimas vēlēšanām apstiprina brāķi, šķiet bezatbildīga, neprofesionāla un neloģiska. Taču, ja īstais mērķis ir vājināt valsts sektoru par labu privātās medicīnas attīstībai, viss nostājas savās vietās!" uzskata LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris.

LETA jau rakstīja, ka LVSADA ar VM jau ilgstoši norisinās kolektīva interešu strīda sarunas par mediķu atalgojumu, un par to esot informēts arī ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu