Asinsdonoru centrs aicina atsaukties donorus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFI

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) īpaši aicina iedzīvotājus ziedot A rēzus negatīvās un 0 rēzus negatīvās un pozitīvās asinsgrupas asinis.

Ziedot asinis iespējams septiņās pastāvīgajās ziedošanas vietās Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Jelgavā, Rēzeknē, Daugavpilī un Valmierā, kā arī asinsdonoru centra izbraukumos. Ziedošanas punktu saraksts ir pieejams VADC mājaslapā.

Asinis var nodot cilvēki vecumā no 18 līdz 65 gadiem, kuri sver ne mazāk par 50 kilogramiem.

Savukārt, ja donoram ir slikta pašsajūta, nav bijusi kārtīga ēdienreize vai pilnvērtīgs miegs, pēdējā laikā ir bijušas kādas saslimšanas, piemēram, saaukstēšanās, vai viņš lieto specifiskus medikamentus, tad asins nodošana nebūs atļauta.

Tāpat donoram būs liegta asins ziedošana, ja iepriekšējā dienā ir lietots alkohols, ir zems hemoglobīna līmenis, ko pārbauda pirms asins nodošanas, nav ievērots noilgums starp iepriekšējo un nākamo asins ziedošanas reizi.

Sievietes asinis drīkst ziedot ne biežāk kā četras reizes 12 mēnešu laikā, savukārt vīrieši - ne vairāk kā sešas reizes gadā.

Savukārt Covid-19 pārslimošana nav šķērslis, lai kļūtu par donoru. Personas, kas izslimojušas Covid-19, drīkst nodot asinis 14 dienas pēc pilnīgas izveseļošanās, ko apstiprinājis ģimenes ārsts, piemēram, noslēdzot slimības lapu. Tāpat arī asinis var ziedot tie, kuri ir vakcinēti pret Covid-19. Pēc vakcinācijas jānogaida septiņas dienas, lai varētu ziedot asinis.

Pirms asins ziedošanas jāpievērš uzmanību dzelzs uzņemšanai, jo tas veicina normālu sarkano asinsķermenīšu un hemoglobīna veidošanos. To ikdienā var uzņemt ar uzturu - liellopa vai jēra gaļu, dzīvnieku aknām, bietēm, brokoļiem vai žāvētiem augļiem. Tāpat vērtīga ir arī nātru tēja, kas palielina hemoglobīna un eritrocītu daudzumu asinīs, skaidroja farmaceite Zane Melberga.

Svarīgi, ka diennakti pirms asins ziedošanas ir bijusi laba atpūta, pilnvērtīgs miegs, nav lietots alkohols, nav bijusi fiziska pārpūle, kā arī ir dzerts pietiekami daudz šķidruma, kas pieaugušajiem ir vidēji divi litri dienā. Tāpat svarīgs pilnvērtīgs uzturs - ieteicams ēst tādus spēcinošus produktus kā saknes, augļi, biezpiens, liess siers, biezputras, maize, liesa gaļa un zivis, kā arī medus.

Savukārt, ja potenciālajam donoram ir bijis ērces kodums pēdējā mēneša laikā, asinis ziedot nebūs iespējams.

Melberga norāda, ka vismaz diennakti pēc asins ziedošanas nevajadzētu strādāt smagu fizisku darbu, trenēties, skriet, nest smagus priekšmetus. Tāpat nav ieteicams sauļoties un peldēties.

Lai pēc asins nodošanas būtu laba pašsajūta, jāuzņem pietiekams daudzums šķidruma. Savukārt, lai asinis atjaunotos, uzturā ieteicams lietot B grupas vitamīnus, jo sevišķi B6 un B12, jo tie veicina normālu sarkano asinsķermenīšu veidošanos. Piena produkti, putnu gaļa, zivis, olas, kā arī dzīvnieku sarkanā gaļa, piemēram, liellopa aknas ir jo sevišķi piesātināti ar šiem vitamīniem.

Farmaceite arī iesaka ēst hematogēnu. Tā sastāvā ir dzelzs, kas ir organismam nepieciešams pēc asins nodošanas, kā arī tam ir organiska izcelsme, kas palīdz vērtīgajiem vitamīniem un minerālvielām ātrāk uzsūkties organismā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu