Lietuvā izbeigta lieta pret īru republikāņu grupējuma biedru par mēģinājumu piegādāt ieročus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesas zāle
Tiesas zāle Foto: Shutterstock

Iestājoties noilgumam, tiesa Lietuvā izbeigusi krimināllietu pret Īrijas pilsoni Laiemu Kempbelu, kuru apsūdzēja par mēģinājumu piegādāt ieročus Ziemeļīrijas grupējumam "Īstā Īru republikāņu armija" ("Īstā ĪRA").

Apsūdzības bija saistībā ar noziegumiem, kas varētu būt pastrādāti no 2006.gada novembra līdz 2008.gada janvārim,

Viļņas apgabaltiesa pirmdien secinājusi, ka ar likumu noteiktais noilgums apsūdzībās iestājies 2018.gada 22.janvārī jeb pirms krimināllietas nosūtīšanas tiesai.

2008.gadā tika paziņots, ka Lietuvas un Īrijas policijas, kā arī starptautisko drošības organizāciju kopīgā operācijā Viļņā aizturēts Īrijas pilsonis Maikls Kempbels, kurš bijis "Īstā ĪRA" biedrs. Vēlāk viņš tika notiesāts.

Savukārt 15 gadus pēc iespējamiem noziegumiem Viļņā sāka tiesāt viņa brāli Laiemu Kempbelu, kuru Īrija iepriekš atteicās izdot, jo Lietuvas cietumos esošie apstākļi vērtējami kā slikti.

Kā ziņo Lietuvas un ārvalstu tiesībsargājošās institūcijas, Īrijas pilsoņu grupa, kurā bija arī brāļi Kempbeli, no 2006.gada novembra lūdz 2007.gada janvārim, organizēja šaujamieroču un sprāgstvielu iegādi Lietuvā.

Iegādātos ieročus bija plānots kontrabandas ceļā nogādāt Īrijā, kā arī 100 000 eiro tika paredzēti grupējuma biedru apmācībām Lietuvā iegūto ieroču izmantošanā.

Lietas materiāli liecina, ka īri aģentiem, kas uzdevās par ieroču dīleriem, jautāja, kā darbojas trinitrotoluols (TNT) un plastikāta sprāgstvielas un cik daudz sprāgstvielu būtu nepieciešams policijas vai valdības bruņumašīnas uzspridzināšanai.

Laiems Kempbels ir viens no četriem "Īstās ĪRA" līderiem, kurus uzskata par vainīgiem 1998.gada augustā Omā, Ziemeļīrijā, notikušajā sprādzienā, kurā dzīvību zaudēja 29 cilvēki.

"Īstā ĪRA" vēlas izbeigt britu valdījumu Ziemeļīrijā. Eiropas Padome to atzinusi par teroristisku organizāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu