Nursultana atkal kļūst par Astanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Kazahstānas parlamenta abas palātas atbalstījušas likumu par izmaiņām valsts konstitūcijā, saskaņā ar kurām Kazahstānas galvaspilsētai Nursultanai tiks atgriezts tās iepriekšējais nosaukums Astana, vēsta Kazahstānas izdevums “Tengrinews”.

Izmaiņas konstitūcijā abu palātu deputāti atbalstījuši vienbalsīgi.

Izmaiņas konstitūcijā arī palielina Kazahstānas prezidenta pilnvaru termiņa ilgumu no pieciem uz septiņiem gadiem, tajā pašā laikā nosakot, ka prezidentam nav tiesību tikt pārvēlētam uz otru termiņu.

Kazahstānas galvaspilsēta par Nursultanu tika pārdēvēta 2019.gadā par godu tās pirmajam prezidentam Nursultanam Nazarbajevam, kas valsti bija vadījis aptuveni 30 gadus.

Kopš tagadējās Astanas izveidošanas 1830.gadā tai ir bijuši vairāki vārdi. Sākotnēji tā bija Akmoļinska, padomju laikos - Ceļinograda, bet pēc PSRS sabrukuma 1992.gadā tā tika nodēvēta par Akmolu, kas kazahu valodā nozīmē "baltais kaps".

Nazarbajevs 1998.gadā galvaspilsētu tur pārcēla no valsts lielākās pilsētas Almati. Viņš tai piešķīra neitrālo Astanas vārdu, kas kazahu valodā nozīmē "galvaspilsēta".

Deputātu iepriekš izteikto iniciatīvu galvaspilsētu atkal saukt par Astanu iepriekš atbalstīja arī Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs. Tieši viņš 2019. gada martā savā inaugurācijas runā izvirzīja priekšlikumu galvaspilsētu saukt par Nursultanu.

Septembrī Tokajevs arī ierosināja šā gada rudenī sarīkot pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas. Viņš arī izteica ierosinājumu palielināt prezidenta pilnvaru termiņu līdz septiņiem gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu