FM esot lūgusi izņemt konkrētu finansējuma pieauguma plānu no mediķu atalgojuma modeļa, pauž Pavļuts

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daniels Pavļuts
Daniels Pavļuts Foto: Zane Bitere / LETA

Konkrētu finansējuma pieauguma plānu pa gadiem no informatīvā ziņojuma par mediķu jauno atalgojuma modeli palūdza izņemt Finanšu ministrija (FM), intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Jau ziņots, ka valdība otrdien apstiprināja informatīvo ziņojumu "Par jaunas ārstniecības personu darba samaksas kārtības izstrādāšanu", kas nosaka virzību uz iepriekš izstrādāto mediķu jauno atalgojuma modeli, tomēr Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Artūrs Šilovs vēlāk pauda sarūgtinājumu, ka no ziņojuma ir pazudusi vissvarīgākā sadaļa - par to, kādi mērķi attiecībā uz atalgojumu un finansējuma apmēru medicīnai jāsasniedz nākamo piecu gadu laikā, līdz ar to neesot ticības, ka pašu modeli izdosies īstenot, jo tam var trūkt naudas.

Pavļuts šorīt intervijā TV3 skaidroja, ka detalizētu grafiku par finansējuma pieaugumu pa gadiem konkrētām mediķu grupām FM esot lūgusi izņemt no ziņojuma, jo tādus finanšietilpīgus solījumus dot negrib.

Tomēr viņš uzsvēra, ka ziņojumā ir dots "lielais apsolījums, ka līdz 2027. gadam mediķu algās ir jāiegulda 335 miljoni eiro, (..) un arī lielajā nozares stratēģijā pa gadiem ir redzams, cik vajag, ir zināms, ka nākamajā gadā pie mediķu algām būtu jāliek klāt vēl 55 miljoni eiro, ko mēs esam budžetā paprasījuši".

Lūgts vērtēt Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) pieteiktā streika ietekmi uz medicīnas pakalpojumu pieejamības nepārtrauktību, Pavļuts sacīja, ka patlaban ir pamats uzskatīt, ka streiks varētu nebūt īpaši plašs, jo samērā šaurās prasības ir izvirzījusi tikai konkrētā arodbiedrība, bet citu mediķu organizācijas vēlas finansējuma jautājumu sakārtot plašāk un ilgtermiņā. Ministrs cer, ka pēc šodien gaidāmās tikšanās arī kļūs skaidrāks, kāds ir pārējās nozares viedoklis streika un nozares finansējuma jautājumos.

Politiķis arī pieminēja, ka viņam līdz galam nav izprotama LVSADA prasība par mediķu atalgojuma palielināšanu, jo šāds atalgojums mediķiem jau faktiski tiekot maksāts kopš šī gada sākuma.

Kā ziņots, lai apspriestu ārstniecības personu darba samaksas jautājumus, Veselības ministrija (VM) šodien aicinājusi uz tikšanos nozares organizācijas, informēja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

LVSADA šonedēļ vienojās par atkārtota brīdinājuma streika rīkošanu 27. septembrī un 28. septembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu