Nāve "tikumības policijas" rokās: Irāna noraida kritiku par protestiem un izveido speciālās tiesas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mahsa Amini
Mahsa Amini Foto: STEPHANIE KEITH/AFP

Irāna pirmdien, 26. septembrī, noraidījusi Eiropas Savienības (ES) kritiku par protestu apspiešanu un paziņojusi par speciālo tiesu izveidošanu protestētāju tiesāšanai.

"Tā ir iejaukšanās Irānas iekšējās lietās un atbalsts nemierniekiem," paziņoja Irānas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Nasers Kanani.

Protestus Irānā izprovocēja 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve policijas apcietinājumā 16.septembrī.

Reliģiskā policija Amini aizturēja "neislamiskā" apģērba dēļ un nogādāja policijas iecirknī. Kā skaidroja policija, tur Amini radušās sirds problēmas, un viņa nomirusi trīs dienas pēc aizturēšanas. Amini ģimenes locekļi un aktīvisti apšauda policijas sniegto notikumu versiju un tur aizdomās policistus par Amini piekaušanu.

Amini nāve izsaukusi valsts mēroga sašutumu un protestus, kas turpinājušies jau desmito nakti pēc kārtas.

Simtiem demonstrantu, reformistu aktīvistu un žurnālistu Irānā ir aizturēti.

Irānas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Nasers Kanani norādīja, ka Amini lieta tiek izmeklēta, bet ES un Rietumu valstis ignorē šo faktu un atbalsta nemierniekus, kas apdraud Irānas drošību.

Irānas varasiestādes uz protestiem reaģējušas ar spēku un ierobežojušas piekļuvi internetam.

Teherānas Tieslietu departamenta vadītājs Ali Alghasi Mehrs pirmdien paziņoja, ka tiks izveidotas īpašas tiesas protestētāju tiesāšanai.

Viņš paziņoja, ka pret nemiernieku līderiem, ko esot noalgojušas ārvalstis, netiks izrādīta nekāda saudzība un viņi tiks tiesāti līdzīgi kā izvarotāji un nopietni noziedznieki.

Valdība visus demonstrantus uzskata par ārvalstu algotņiem, tādēļ paredzami gari cietumsodi.

Amatpersonas brīdinājušas, ka arī kino un sporta nozarēs pazīstami irāņi, kas atbalstīs protestētājus, tiks tiesāti.

Cik cilvēku pēdējās dienās protestos ir aizturēti, nav zināms, bet no valsts ziemeļiem ziņots par vairāk nekā 1000 aizturēšanas gadījumiem, un pastāv bažas, ka visā valstī aizturēti vēl vairāki tūkstoši.

ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels nosodīja Irānas valdības vardarbīgo reakciju uz demonstrācijām.

"Plaši izplatīta un nesamērīga spēka izmantošana pret nevardarbīgiem protestētājiem ir neattaisnojama un nepieņemama," paziņoja Borels, runājot visu 27 ES valstu vārdā. Viņš piebilda, ka interneta atslēgšana ir vārda brīvības pārkāpšana.

Viņš aicināja Irānu atklāt, cik cilvēku ir nogalināti un cik ievainoti, atbrīvot nevardarbīgos protestētājus un nodrošināt pienācīgu tiesu tiem, kas aizturēti.

Borels arī paziņoja, ka Amini nāve ir kārtīgi jāizmeklē un vainīgie jāsauc pie atbildības.

Irānas ziņu vietne "Tejarat-News" vēstīja, ka interneta atslēgšana negatīvi ietekmē valsts ekonomiku un vairāk nekā desmit miljonu cilvēku ienākumus.

Reaģējot uz Covid-19 pandēmiju, Irānā liela daļa tirdzniecības pārgāja uz internetu, izmantojot sociālos medijus un kanālus, lai slēgtu darījumus, pirktu un pārdotu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu