Levits: Ar cauruļvada "Nord Stream" bojāšanu Krievija ir sākusi jaunu agresijas fāzi (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ilmārs Znotiņš/Valsts prezidenta kanceleja

Ar cauruļvada "Nord Stream" infrastruktūras bojāšanu Krievija ir sākusi jaunu agresijas fāzi, šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) paziņoja Valsts prezidents Egils Levits.

NATO, tajā skaitā mēs, esam tam gatavi un notiek arī atbilstošas konsultācijas, skaidroja Levits. Latvijas drošības dienesti ir sagatavoti, lai nekādi apdraudējumi pie mums nenotiku, uzsvēra Valsts prezidents.

Kariņš līdzīgi norādīja, ka, reaģējot uz notikušo, arī Latvijas iekšlietu sistēmas pārstāvji pastiprināti strādā, lai novērstu potenciālo apdraudējumu Latvijas kritiskās infrastruktūras objektiem, it īpaši energosistēmai.

Kā ziņots, apzināta infrastruktūras bojāšana Baltijas jūrā ir ārkārtīgi nopietns incidents, un lai to izmeklētu un vienotos par turpmākajiem soļiem, ir svarīga cieša Eiropas Savienības (ES) un NATO sadarbība, mikroblogošanas vietnē "Twitter" uzsvēra Ministru prezidents.

Iepriekš Iekšlietu ministrijā aģentūrai LETA norādīja, ka, reaģējot uz izskanējušo informāciju par iespējamo diversiju pret Baltijas jūrā esošo gāzes pārvades infrastruktūru "Nord Stream", Latvijas atbildīgās iestādes pastiprinājušas drošības pasākumus enerģētikas pārvades infrastruktūras sektorā.

Patlaban no ārvalstu atbildīgajām iestādēm tiek iegūta precizējoša informācija par gāzes vada bojājumiem un to izraisītajām sekām. Šobrīd atbildīgo dienestu rīcībā nav informācijas, kas būtu par pamatu izsludināt paaugstinātu terorisma draudu līmeni, norādījis iekšlietu ministrs Kristaps Eklons (AP).

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) sociālajā tīklā "Twitter" paziņojis jau tiešāk, proti, ka gāzes vadu cauruļu saspridzināšana Baltijas jūrā ir diversija un tā ir notikusi tiešā NATO teritorijas tuvumā. Šis ir brīdis, kad ir nepieciešama cieša ES un NATO sabiedroto sadarbība incidenta izmeklēšanā un kritiskās infrastruktūras aizsardzībā.

Cauruļvada "Nord Stream" sabotāža ir klasificējama kā visnopietnākais drošības un vides incidents Baltijas jūrā, norādījis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks otrdienas vakarā pauda uzskatu, ka "Nord Stream" avārija ir Krievijas plānots terorakts, Maskavai šādi pirms ziemas cenšoties sēt paniku Eiropas Savienībā (ES).

Dānijas varasiestādes kopumā konstatējušas trīs noplūdes gāzesvados "Nord Stream" un "Nord Stream 2", kas no Krievijas stiepjas līdz Vācijai.

Divas no noplūdēm atrodas "Nord Stream" gāzesvadā uz ziemeļaustrumiem no Bornholmas salas Baltijas jūrā, bet vēl viena konstatēta "Nord Stream 2" uz dienvidaustrumiem no šīs salas.

"Nord Stream" noplūdes atrodas Dānijas un Zviedrijas teritoriālajos ūdeņos, bet "Nord Stream 2" noplūde atrodas Dānijas teritoriālajos ūdeņos.

Neviens no šiem gāzesvadiem šobrīd nedarbojas, tāpēc šie incidenti neietekmē gāzes piegādes Eiropai. "Gazprom" septembra sākumā paziņoja, ka gāzesvada "Nord Stream" tehniskās apkopes laikā konstatētas tehniskas problēmas un līdz to novēršanai gāzesvads nestrādās, bet "Nord Stream 2" nav nodots ekspluatācijā.

Novērojumu stacijas Zviedrijā un Dānijā reģistrējušas spēcīgus zemūdens sprādzienus pirms tika atklātas noplūdes no "Nord Stream" gāzes vadiem Baltijas jūrā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu