Jaunās ekspertes par Saeimas vēlēšanām: lielākais pārsteigums ir dažādie informācijas burbuļi, kuros dzīvojam (3)

Ekspresintervija
Elizabete Elīna Vizgunova-Vikmane
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: FRED SCHEIBER/SIPA/Scanpix

TVNET sazinājās arī ar jaunās paaudzes ekspertēm tiesību, ekonomikas un politikas jomās, lai noskaidrotu, kāds ir viņu viedoklis par 14. Saeimas vēlēšanu rezultātiem. Viņu veiksme un atpazīstamība Latvijā atspoguļo mazās un atvērtās demokrātijas piedāvātās iespējas. Tieši viņas ir nākotnes elite, viņas veidos politiskos, sociālos un ekonomiskos procesus Latvijā. Bet kāds ir viņu viedoklis par 14. Saeimas vēlēšanu iznākumu?

TVNET ekspresintervijās sazinās ar trim jaunām ekspertēm dažādādās jomās. Natāliju Knipši, Latvijas universitātes tiesību zinātnes maģistrantūras studeni un bijušo Latvijas jauniešu delegāti ANO, Elīnu Smetaņinu, Publiskās politikas maģistrantūras studenti un Keitu Dīcmani, Starptautiskās politiskās ekonomikas maģistrantūtas studenti Sciences Po Paris Francijā.

Kaut arī jau sākotnēji bijis skaidrs, ka Krievijas uzsāktais karš Ukrainā nopietni mainīs politisko situāciju Latvijā, pārsteigumu vēlēšanu rezultātos nav trūcis. Gan «Saskaņas» neveiksme un «Stabilitātei!» veiksme, gan straujā nacionālkonservatīvisma «augšāmcelšanās» un lielais Saeimā iekļuvušais populistiko partiju skaits ir nesis negaidītas pārmaiņas.

Latvija dzīvo informācijas burbuļos

Natālija norāda, ka vēlēšanu rezultāti liecina par to, ka cilvēki aktīvāk iesaistās politikā. Taču trūkst zināšanas par piekļuvi kvalitatīvai un uzticamai informācijai, kā arī spēja kritiski izvērtēt, kurai partijai uzticami nodot savu balsi.

Natālija Knipše
Natālija Knipše Foto: Jānis Škapars/TVNET

Elīnu pārsteidzis fakts, ka informācijas telpa, kur viņa dzīvo, nav reprezentatīva. Par nacionālo politiku viņa interesējas ik dienu. Viņas informācijas burbulī par izvēlēm šajās vēlēšanās valdīja liela vienprātība.

Lielākais pārsteigums saistīts ar «Stabilitātei!» labajiem rezultātiem.

«Piemēram, »Stabilitātei!« kampaņa mani nesasniedza nemaz. Varbūt daži TikTok video, kurus redzēju kopējos čatos ar draugiem. Es pati neesmu TikTokā, tāpēc es par viņu kampaņu neko nezināju. Bet viņu kampaņa ir nostrādājusi!»

Elīna skaidro arī, ka dažādi informācijas burbuļi pastāv starp latviski un krieviski runājošajām sabiedrības daļām. Kaut arī viņa pati sabiedrību šādi raksturo nelabprāt, viņa dalās ar savu pieredzi, skaidrojot, cik radikālas viedokļu un vērtību atšķirības pastāv dažādās informācijas telpās dzīvojošus Latvijas iedzīvotājus.

«Man šodien Instagram uzrakstīja kāds jaunietis, »Stabilitātei!« balsotājs. Viņam Lembergs ir varonis. Kariņš un citi ir noziedznieki, kurus ir jāsēdina cietumā.»

Elīna Smetaņina
Elīna Smetaņina Foto: Elīnas Smetaņinas personīgais arhīvs

Latviju raksturo kopīgu vērtību trūkums

Natālija norāda, ka Latvijā ir ļoti plašs vērtību spektrs. Šī daudzveidība viedokļos raksturo Latvijas politiku un demokrātiju. Tomēr tas norāda arī, ka Latvijā ir sadrumstalota sabiedrība, un tāpēc arī 14. Saeimai nāksies meklēt veidu, kā šādā viedokļu dažādībā strādāt kopā. 

Arī šo vēlēšanu kontekstā bijis svarīgs etniskais balsojums. Elīna skaidro, ka Latvijā joprojām trūkst visu sabiedrību vienojošas platformas.

Kad taujājam, vai Latvijas sabiedrībai tomēr ir kādas kopīgas vērtības, viņa skaidro, ka tā ir Latvija. Gandrīz 60% Latvijas iedzīvotāju bija gatavi mobilizēties un doties uz vēlēšanām. 

Elīna uzskata, ka konservatīvisms Latvijā šo vēlēšanu rezultatā var tikt uzskatīts par dominanto politisko ideoloģiju. Tāpēc liberāldemokrātiskajām partijā tuvākajos gados būs ļoti daudz darba, lai veicinātu un stuprinātu cilvēktiesības, un parādītu sabiedrībai, ka liberālas vērtības ir būtiskas.

Jauniešu intereses politikā

Jaunās ekspertes skaidro, ka ir vairākas nozīmīgas tēmas, par kurām jāparūpējas nākamajai Saeimai. Viena no tām ir klimata jautājumi. Elīna norāda: 

«Lēciens uz klimatu saudzējošu politiku notiek. Mēs nevaram iebāzt galvu maisā un izlikties, ka tas nenotiek!»

Viņa uzsver, ka politisko partiju programmās proklamētā «Iestāšanās par Latvijas interesēm klimata jautājumos!» ir vien vārdi, kurus nepamato konkrēta politika.

Cits aktuāls jautājums ir Civilās savienības (Dzīvesbiedru) likumprojekts un sieviešu tiesības. Keita norāda:

«Kā jaunai sievietei, mani māc zināmas raizes par to, kā tādas vērtības kā sieviešu tiesības un iekļautība tiks pārstāvētas ievēlētās Saeimas sastāvā. It sevišķi, ja ņem vērā pēdējo gadu diskursu saistībā ar Stambulas konvenciju un viendzimuma pāru tiesībām.»

Keita Dīcmane
Keita Dīcmane Foto: Keitas Dīcmanes personīgais arhīvs

Natālija pozitīvi vērtē atsevišķu partiju mēģinājumu komunicēt ar jauniešiem šo vēlēšanu ietvaros. Vienlaikus viņa uzsver, ka politika jauniešu vidū joprojām ir kas attāls un nesaprotams.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu