Burkinafaso par prezidentu iecelts apvērsuma līderis Traore

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Burkinafaso piektdien notikušā militārā apvērsuma līderis, armijas kapteinis Ibrahims Traore trešdien tika oficiāli iecelts par valsts prezidentu.

Traore ir iecelts par "valsts galvu, bruņoto spēku augstāko vadītāju", teikts oficiālajā paziņojumā, kuru nacionālajā televīzijā nolasīja viņa preses sekretārs.

Nabadzīgās Sāhelas reģiona valsts Burkinafaso armijas virsnieki piektdien pārņēma varu valstī, atceļot huntas līderi pulkvežleitnantu Polu Anrī Sandaogo Damibu, kurš pats bija nācis pie varas militārā apvērsumā janvārī, un paziņoja, ka viņu mērķis ir atjaunot mieru valstī, kurā plosās džihādisti.

Pučisti paziņoja, ka Damiba tiek atcelts no huntas vadītāja amata, jo viņam nav izdevies apspiest džihādistu dumpi, un turpmāk valsti vadīs 34 gadus vecais armijas kapteinis Ibrahims Traore. Damiba pēc tam aizbēga uz Togo.

Burkinafaso cīnās pret septiņus gadus ilgu džihādistu kampaņu, kas prasījusi tūkstošiem dzīvību un piespiedusi apmēram divus miljonus cilvēku atstāt savas mājas.

Vairāk nekā trešdaļa valsts teritorijas ir ārpus valdības kontroles.

Rietumāfrikas valstu ekonomiskās kopienas (ECOWAS) delegācija otrdien noslēdza faktu noskaidrošanas misiju un tikās ar reliģiskajiem un tradicionālajiem līderiem, kā arī ar Traori.

Bija izteikti pieņēmumi, ka jaunais Burkinafaso līderis varētu iet citu Āfrikas režīmu pēdās un izveidot tuvas attiecības ar Maskavu par sliktu Francijai, kas ir reģiona bijusī koloniālā lielvara un tradicionāla sabiedrotā.

Varas maiņa sakrita ar vardarbīgiem protestiem pret Franciju un Krievijas karogu pēkšņu uzrašanos demonstrācijās.

ASV ir brīdinājušas huntu par riskiem, ko radītu biedrošanās ar Krieviju, un ir paziņojušas, ka nosoda "jebkādu mēģinājumu saasināt pašreizējo situāciju Burkinafaso".

Damiba bija apsolījis ECOWAS, ka Burkinafaso līdz 2024.gada jūlijam tiks atjaunota civila pārvalde.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu