Latvija par ASV piešķirto finansējumu iegādāsies "Himars" (15)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas HIMARS.
Augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas HIMARS. Foto: Paula Čurkste/LETA

ASV piešķirto militāro finansējumu Aizsardzības ministrijai tērēs jau iepriekš pasludinātajām prioritātēm, proti, krasta aizsardzībai pret kuģiem, vidējā rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu un raķešu artilērijai "Himars" iegādei, atzina aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

ASV finansējums sastāv no vairākām programmām un tēriņu laiks ir līdz pieciem gadiem.

Sistēmu nodošana Latvijas rīcībā aizņems tuvākos gadus, jo ir nepieciešams laiks pasūtīšanai un karavīru apmācībai.

Jau ziņots, ka ASV valdība šogad Latvijai piešķirs aptuveni 200 miljonus ASV dolāru drošības palīdzības un drošības sadarbības finansējumam, tostarp vairāk nekā 145 miljonus ASV dolāru ārvalstu militārajam finansējumam (FMF), lai stiprinātu Latvijas drošību un militāro savietojamību, aģentūru LETA informēja ASV vēstniecība Latvijā.

ASV prezidents Džo Baidens paziņojis par jaunāko FMF paketi, kuru ASV Kongress apstiprināja septembra beigās, lai atbalstītu Ukrainu un 17 valstis, kas sniegušas Ukrainai nozīmīgu palīdzību. Ar FMF starpniecību Latvija var stiprināt savas aizsardzības un atturēšanas spējas.

ASV finansējums palīdzēs Latvijai nostiprināt savas aizsardzības spējas, lai stiprinātu drošību savā teritorijā un NATO austrumu flangā.

Ārvalstu militārais finansējums ir programma, kas nodrošina dotāciju vai tiešu aizdevumu ārvalstu militārpersonām ASV aizsardzības aprīkojuma iegādei, apmācībai un pakalpojumiem.

Latvijas nozīmīgais militārais atbalsts Ukrainas aizsardzībai bijis izšķirošs ukraiņu tautas centieniem cīnīties pret Krievijas agresiju, norāda vēstniecība. ASV izsaka atzinību sabiedrotajiem un partneriem no Latvijas un vairāk nekā 50 valstīm, kuras tām pievienojušās, turpinot sniegt Ukrainai smago bruņojumu, munīciju un citu vitāli svarīgu palīdzību tās drošībai.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu