Vimba: Covid-19 pandēmijas laikā pilnībā aizvērt teātrus bija kļūda

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Nacionālā teātra direktors un režisors Jānis Vimba
Latvijas Nacionālā teātra direktors un režisors Jānis Vimba Foto: Paula Čurkste / LETA

Covid-19 pandēmijas laikā pilnībā aizvērt teātrus bija kļūda, jo tādējādi tika pazaudēta saikne un ieradumi patērēt kultūru, aģentūrai LETA skaidroja Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba.

Vimba uzskata, ka to pierādot Igaunijas piemērs, kur teātrus pilnībā neaizvēra, bet samazināja zāles ietilpību līdz 60-70%, bet būtiski sliktāki Covid-19 saslimšanas rādītāji Igaunijā nebija redzami.

Vimba izcēla, ka neuzskata ierobežojumus vispārīgi par sliktu ideju, tomēr problēma izcēlās tajā, ka sabiedrībai nevienā mirklī netika pierādīts, ka šie konkrētie pasākumi, kuri bija ieviesti kultūras iestādēs, palīdz. "Igaunija ir piemērs, kas apliecina, ka tādēļ, ka viņi turpināja spēlēt teātri, sliktāk nepalika", uzsvēra Vimba.

Vimba skaidroja, ka kultūras iestāžu aizvēršanas dēļ tika pazaudēta saikne un ieradumi patērēt kultūru, tādējādi ilgtermiņā tiek pazaudēta saikne ar valsti un identitāti.

Vimba uzsvēra: "Vienīgais, kas mūs atšķir no igauņiem, somiem, lietuviešiem, ir mūsu kultūra, mūsu valoda, mūsu koncerti, mākslinieki, scenogrāfi, kostīmmākslinieki. Tas ir tas, ar ko mēs atšķiramies šajā totāli globalizētajā laikmetā. Ja šo kultūru "noraujam", tad arī lēnām zaudējam valsti kā "valsti", paliek tikai ekonomiska vienība."

Vimba norādīja, ka arī iestāžu aizvēršanas dēļ tika zaudēti ienākumi. "Mūsu šodienas ienākumi tiek investēti nākotnes iestudējumos. Ja mēs šodien nepelnām, tad investīcijas nākotnē izpaliek".

Tomēr Vimba atzina, ka valsts saredzēja kultūras iestāžu problēmas un piešķīra investīcijas nākotnes iestudējumiem.

Papildus Vimba norādīja, ka kultūras iestāžu aizvēršanas laikā sabiedrība pazaudēja skatītāju ieradumu jeb to, cik daudz no saviem ienākumiem cilvēks regulāri atvēlēs kultūrai, mākslai, izklaidei un tamlīdzīgi.

Vimba skaidroja: "Manuprāt, būtu jāseko to Eiropas valstu piemēram, kas ieviesušas vaučerus kultūras pasākumiem. Piemēram, visiem studējošajiem piešķir vaučerus par noteiktu summu, kas pēcpandēmijas gadā ir jāiztērē kultūras pasākumiem."

Vimba arī skaidroja, ka šīs saiknes zaudēšanu var just fiskāli, turklāt, runājot par ieradumiem, esot arī zudusi vēlme laicīgi iegādāties biļetes. Ieradumi cilvēkiem esot mainījušies ne tikai teātra apmeklēšanā, bet arī attiecībā uz visiem citiem kultūras pasākumiem.

"Viss notiek pēdējā brīdī, jo šos divus gadus esam tā radināti, ka vēl trešdienā mēs nezinām, kādi būs nākampirmdien noteikumi un ierobežojumi", uzsvēra Vimba.

Gadījumā, ja Latviju piemeklē vēl viens Covid-19 pandēmijas vilnis, Vimba pieļauj ierobežot zāles aizpildījumu līdz 70%, savukārt par pilnīgu lieku Vimba uzskata skatītāju identificēšanu, jo tas esot pierādījis, ka dienesti ar šo informācijas apjomu netiek galā.

Tomēr Vimba izceļ, ka jaunā teātra sezona tiek sagaidīta ar prieku un tagad Nacionālais teātris atgriežas pie pilnas zāles. Šobrīd Nacionālais teātris iestudē izrādi "Pūt, vējiņi".

Vimba norādīja, ka Nacionālajam teātrim ir jauns mākslinieciskais vadītājs - Elmārs Seņkovs, kas, pēc Vimbas domām, ir viens no labākajiem jaunās paaudzes režisoriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu