VDD valsts labā konfiscē noziedzīgi iegūtus četrus miljonus dolāru

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts drošības dienests. Ilustratīvs attēls.
Valsts drošības dienests. Ilustratīvs attēls. Foto: Valsts drošības dienests

Latvijas valsts labā konfiscēti 4 miljoni ASV dolāru (ap 4,1 miljons eiro), kas bija iegūti, personu grupai prettiesiski piegādājot ieročus kādas Āfrikas valsts bruņotajiem spēkiem, pret kuru Eiropas Savienība un citas starptautiskās organizācijas noteikušas sankcijas.

Valsts drošības dienests (VDD), izmeklējot starptautisko sankciju iespējamu pārkāpšanas gadījumu, identificējis noziedzīgi iegūtus līdzekļus vairāk nekā 4 miljonu ASV dolāru apmērā. Noziedzīgi iegūtie līdzekļi 6.oktobrī ar otrās instances tiesas lēmumu ir konfiscēti Latvijas valsts labā, aģentūru LETA informēja dienests.

Noziedzīgi iegūtie līdzekļi tika identificēti kāda ārzonas uzņēmuma bankas kontā, VDD veicot izmeklēšanas darbības saistībā ar aizdomām par starptautisko sankciju pārkāpšanu un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Minētais kriminālprocess sākts 2018. gada 5.februārī. Izmeklēšanas gaitā iegūtā informācija liecina, ka ārzonas uzņēmuma bankas kontā identificētie vairāk nekā 4 miljoni ASV dolāru iegūti, personu grupai prettiesiski piegādājot ieročus kādas Āfrikas valsts bruņotajiem spēkiem.

Identificējot noziedzīgi iegūtos līdzekļus, VDD veica pasākumus to arestēšanai. Iepazīstoties ar VDD izmeklēšanas gaitā iegūto informāciju, pirmās instances tiesa 1.augustā pieņēma lēmumu kriminālprocesā arestētos finanšu līdzekļus atzīt par noziedzīgi iegūtu mantu un konfiscēt valsts labā. Savukārt otrās instances tiesa pirmās instances tiesas lēmumu atzina par pamatotu un atstāja negrozītu. Lēmums vairs nav pārsūdzams.

Minētajā kriminālprocesā joprojām turpinās izmeklēšana.

Jau ziņots, ka kriminālprocesā tika aizturētas trīs personas. Vienai personai kā drošības līdzeklis bija piemērots apcietinājums, savukārt divām personām - ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

VDD joprojām nekomentē kāda veida ieroči piegādāti un vai aizdomās turētās personas ir uzņēmēji.

VDD šajā lietā 2019.gada novembrī veicis piecas sankcionētas kratīšanas ar aizturētajām personām saistītos objektos Rīgā un tās apkaimē, to laikā iegūstot pierādījumus saturošus dokumentus un datu nesējus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu