Frontes garums Ukrainā ir iespaidīgs – šobrīd ap 2500 kilometru. Ukraiņu kaujas panākumus šeit lielā mērā ir ietekmējusi arī Rietumvalstu sniegtā militārā palīdzība. Himarsi, Bairaktari, trīs septītnieki jeb amerikāņu M777 haubices ir te visbiežāk pieminētie superieroči, kas nonākuši ukraiņu rīcībā. Bet ir grūti atrast kādu, kurš šo bruņojumu būtu redzējis savām acīm.

Arī artilērijas munīcijas loģistikas punktā dienvidu frontē netālu no Enerhodaras vīri Rietumu ieročus nav redzējuši. Toties viņu munīcijas krājumos blakus 70. un 80. gadu padomju lādiņu kastēm ir arī no rietumvalstīm nesen piegādāta jūljā ražota munīcija. Tie ir lādiņi, kas der ukraiņu padomju laika artilērijas iekārtām un tā nav īpaši jāsagatavo kaujai. Vecie padomju laiku lādiņi gan jānoberž ar dīzeļdegvielā samērcētām lupatām. Lai nebojātu stobrus, 50 gadus vecie lādiņi jāattīra no ieroču eļļas un netīrumiem.

Lai līdz minimumam samazinātu zaudējumus iespējamā krievu uzbrukuma gadījumā, šeit tiek glabāts un apstrādāts neliels lādiņu daudzums. Ēkas betona griestus “rotā” caurumi – artilērijas uzbrukumu radītie bojājumi. Karavīri gan nezina, vai tas ir bijis krievu vai pašu ukraiņu uzbrukums. Vēl nesen šajā ēkā uzturējās krievi, un pirms atkarošanas tā atradās okupētajā teritorijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X