Par jaunas sievietes izvarošanu Pāvilostas pludmalē aizturēts Lietuvas pilsonis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts policija. Ilustratīvs attēls.
Valsts policija. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Valsts policija par jaunas sievietes izvarošanu Pāvilostas pludmalē aizturējusi nozieguma brīdī nepilngadīgu Lietuvas pilsoni, piektdien žurnālistiem pastāstīja Liepājas iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieka vietnieks Mārtiņš Brižs.

Policija pērn 7.jūlijā saņēma informāciju, ka Pāvilostas pludmalē izvarota jauna sieviete. Cietusī tika nogādāta medicīnas iestādē, bet ap Pāvilostu tika izvietotas ekipāžas uzbrucēja meklēšanai.

Izveidojot uzbrucēja fotorobotu un precīzas pazīmes, informācija caur plašsaziņas līdzekļiem tika nodota sabiedrībai ar lūguma atsaukties ikvienu, kurš ir redzējis uzbrucēju. Sabiedrības iesaiste bija liela un iedzīvotāji aktīvi ziņoja par sev zināmajiem vīriešiem, kuri vizuāli ir līdzīgi uzbrucējam. Kopumā likumsargi pārbaudīja vairāk nekā 500 cilvēkus, no tiem 100 kā potenciālos uzbrucējus, taču bez rezultātiem. Policijas rīcībā bija uzbrucēja DNS paraugs.

Vēlāk pārbaudītas vēl trīs personas, kas vizuāli atbilda noziedzniekam, tomēr arī viņu DNS paraugi nesakrita ar meklētā DNS.

Izmeklēšanas laikā tika iegūti plaši Pāvilostas videonovērošanas kameru ieraksti, tostarp, no privātpersonām - kopumā 720 stundu garumā.

Turpinot darbu, šogad februārī izdevās konstatēt vēl vienu personu izņemtajos videomateriālos, kura vizuāli atbilda uzbrucējam. Tas izrādījās 2004.gadā dzimis Lietuvas pilsonis, kurš nozieguma brīdī bija nepilngadīgs. Latvijas policija sāka sadarbību ar Lietuvas kolēģiem, turklāt cietusī viņu atpazina un arī iegūstot viņa DNS sakritība atbilda. Tā rezultātā jaunieti šogad septembra vidū aizturēja.

Izmeklēšanā savu vainu jaunietis neatzina, tomēr pierādījumi liecina par pretējo, un tagad lieta ir nodota kriminālvajāšanai Dienvidkurzemes prokuratūrai. Jaunietis nogādāts Latvijā, un šeit kā drošības līdzeklis viņam piemērots apcietinājums. Viņš agrāk Latvijā nebija nonācis policijas redzeslokā un arī Lietuvā nav ticis sodīts par kāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu.

"Persona bija atradusies Pāvilostā un cilvēki bija viņu redzējuši, tomēr viņiem tajā brīdī šķita, ka viņš neatbilda meklētā aprakstam. Ja cilvēki par spīti šaubām uzreiz būtu snieguši informāciju, es pieļauju, ka mēs viņu būtu aizturējuši tajā pašā vai nākamajā dienā, jo persona nākamajā dienā joprojām atradās Latvijā un neizskatījās, ka gatavojās bēgt," norādīja Brižs.

Saskaņā ar Krimināllikumu par izvarošanu var piemērot brīvības atņemšanu no četriem līdz desmit gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu