Grieķija nodos Ukrainai kājnieku kaujas mašīnas BMP-1

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Grieķijas ārlietu ministru Niks Dendiass.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Grieķijas ārlietu ministru Niks Dendiass. Foto: Postimees

Grieķija sākusi procesu, lai Ukrainai nodotu vēl PSRS ražoto kājnieku kaujas mašīnu BMP-1 partiju, pavēstīja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

Vienošanās par to panākta vēl vasarā, tomēr nodošanas process aizkavējies un sācies tikai tagad, ar Grieķijas ārlietu ministru Niku Dendiasu kopīgajā brīfingā sacīja Kuleba.

"Ir ļoti svarīgi, ka jau ir sākusies ilgi gaidītā kājnieku kaujas mašīnu BMP-1 nosūtīšana no Grieķijas Ukrainai. Tās ļoti drīz saņems mūsu armija un uzreiz nostiprinās mūsu valsts kaujas spējas un aizsardzības spējas," sacīja Ukrainas ministrs.

Izsakot Grieķijai pateicību par sniegto palīdzību, Kuleba arī norādīja, ka Ukrainas pavēlniecībai visaktuālākā problēma šobrīd ir aizsardzība pret triecieniem no gaisa.

"Grieķija zina mūsu lūgumus un strādās pie tiem," sacīja ministrs.

Par Grieķijas nodomu nodot Ukrainai vairākus desmitus BMP-1 kļuva zināms vēl jūnijā, bet līdz septembra vidum grieķi risināja sarunas ar Vāciju par šo veco bruņumašīnu aizstāšanu ar modernākajām vācu ražojuma bruņumašīnām "Marder".

Galu galā Vācija un Grieķija 16.septembrī vienojās par maiņu. Grieķija nodos Ukrainai 40 BMP-1, bet apmaiņā saņems bruņumašīnas "Marder".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu