Autostāvvietu izmēru palielināšana. Kā veicies LTAB iniciatīvai pusotra gada laikā? (2)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: kukurund/Shutterstock

Pagājušajā gadā Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) iniciēja parakstu vākšanu platformā "ManaBalss.lv", lai sekmētu publisko stāvvietu izmēru palielināšanu. Kopš iniciatīvas sākuma apritējis aptuveni pusotrs gads. Kā iniciatīvai veicies šajā laikā?

Šī pusotra gada laikā iniciatīva savākusi vairāk nekā 7000 parakstu. Lai iniciatīva nonāktu līdz Saeimai, kopumā jāsavāc 10 000 parakstu.

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins par to, kā iniciatīvai veicies, izsakās šādi: "Iesniedzot iniciatīvu, protams, cerējām, ka parakstu vākšana būs raitāka. Taču lieliski saprotam – uz citu, daudz sasāpējušāku "krīzes problēmu" fona šī nav tāda, kura motivētu autoīpašniekus pamest citus – svarīgākus darbus, lai nobalsotu tieši par mūsu iniciatīvu."

Abāšins norāda, ka LTAB esot pacietīgi, un pauda cerību, ka iniciatīvu varēs virzīt izskatīšanai jau jaunajam Saeimas sasaukumam.

Kā nosaka Latvijā spēkā esošie normatīvie akti, optimāls stāvvietas platums ir 2,5 metri, tomēr prakse rāda, ka lielākajā daļā publisko stāvvietu platums svārstās no 2,3 līdz 2,5 metriem.

LTAB veica lielāko Rīgas un Pierīgas lielveikalu stāvvietu apsekošanu un konstatēja, ka tikai 20% no tām platums ir 2,5 metri vai vairāk, kas atbilst standartos noteiktajai vēlamajai robežai.

LTAB veiktā apsekojuma dati rādīja, ka lielākā daļa šā gadsimta sākumā būvēto tirdzniecības centru ekonomējuši uz stāvvietu izmēriem. Stāvvietu platuma palielināšana ne vien samazinātu nelielo ceļu satiksmes negadījumu (CSNg) skaitu, bet arī novērstu citas nejēdzības.

Rosinātā iniciatīva paredz nepieciešamību veikt izmaiņas normatīvajos aktos, lai pārskatītu Ministru kabineta noteikumus Nr. 240 un Latvijas standartu NR. LVS 190-7, kuri reglamentē stāvvietu izmērus, bet ir novecojuši un neatbilstoši mūsdienu situācijai.

"Vēlamies padarīt ērtāku autovadītāju ikdienu, kā arī atvieglot darbu tiem dienestiem un institūcijām, kuras ikdienā spiestas tērēt milzu līdzekļus, administrējot nelielos stāvvietās notikušos negadījumus, piemēram, Valsts policija, apdrošinātāji, lielveikalu drošības dienesti un citi," stāstīja Abāšins.

Parakstīties par automašīnas stāvvietu palielināšanu iespējams šeit.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu