Kara noziegumi un masu slepkavības viņam nav sveša lieta, bet vai “ģenerālim Armagedonam”, kurš oktobra sākumā iecelts par Krievijas karaspēka pavēlnieku Ukrainā, ir izredzes uzlabot krievu pozīcijas karā?

Vien pāris stundas pēc Krimas tilta aizdegšanās, ko Putins acīmredzami uztvēra ļoti sāpīgi, pirmo reizi publiski tika paziņots par jaunu “speciālās militārās operācijas” pavēlnieku Ukrainā. Ģenerālis Sergejs Surovikins, 1966. gadā dzimušais veterāns ar skūtu galvu un reslingam piemērotu miesasbūvi, savu pieredzi uzkrājis gan Afganistānā un Čečenijā, gan nesenāk Sīrijā.

Tieši Sīrijas pilsoņu kara ietvaros veiktās neatlaidīgās bombardēšanas dēļ ģenerālis Krievijas propagandas materiālos tiek dēvēts dažādos biedējošos vārdos, jo kara noziegumu pastrādāšana viņam raizes acīmredzami nesagādā. Jaunā karaspēka pavēlnieka iecelšanu atzinīgi novērtēja Putina uzticamie līdzgaitnieki, tostarp Jevgeņijs Prigožins un Ramzans Kadirovs, kura tautiešus čečenus šis pats ģenerālis savulaik esot solījies apslaktēt pēc principa “trīs čečeni par katru krievu”. Tomēr apšaubāms, vai Surovikina reputācija vien varēs būtiski ietekmēt ukraiņu cīņassparu, ko nesalauza pat krievu tanku svītas ienākšana Kijivas priekšpilsētās.

Surovikins ir dzimis Novosibirskā un sācis aktīvo militāro karjeru Afganistānā 1980. gadu beigās – pieredzot padomju armijas pēdējos centienus noturēties, veidojās viņa izpratne par kara neveiksmēm un vardarbību. Britu raidsabiedrības BBC rīcībā esošā informācija vēsta arī par kādu incidentu, kas noticis

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X