Iecelts jauns Krievijas karaspēka pavēlnieks Ukrainā (6)

LETA/MEDUZA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu par Krievijas karaspēka pavēlnieku Ukrainā iecēlis gaisa un kosmosa spēku virspavēlnieku armijas ģenerāli Sergeju Surovikinu, paziņojusi Krievijas Aizsardzības ministrija.

55 gadus vecā Surovikina oficiālais amats ir "karaspēka apvienotā grupējuma pavēlnieks specoperācijas Ukrainā īstenošanas rajonā". Kopš 2017.gada oktobra viņš ir Krievijas gaisa un kosmosa spēku virspavēlnieks un šo amatu ir saglabājis paralēli Krievijas spēku pavēlnieka Ukrainā amatam, liecina informācija Krievijas Aizsardzības ministrijas interneta vietnē.

Šī ir pirmā reize, kad Krievijas karaspēka komandiera Ukrainā vārds oficiāli nosaukts publiski. Aprīlī, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, raidsabiedrība BBC ziņoja, ka šajā amatā iecelts Dienvidu militārā apgabala pavēlnieks armijas ģenerālis Aleksandrs Dvorņikovs. Tomēr jau maijā vairāki mediji, atsaucoties uz avotiem, vēstīja, ka Krievijas karaspēku Ukrainā vada toreizējais aizsardzības ministra vietnieks ģenerālpulkvedis Genādijs Židko.

Jūnijā mediji ziņoja, ka Surovikins komandē Krievijas karaspēka Ukrainā dienvidu grupējumu.

Militārās karjeras sākumā Surovikins dienējis padomju specvienībā Afganistānā.

1991.gada augusta puča laikā tobrīd 24 gadus vecais kapteinis Surovikins komandēja Tamaņas divīzijas bataljonu, kura sadursmēs ar protestētākiem Maskavas centrā tika nogalināti trīs protestētāji. Surovikinam tika izvirzītas kriminālapsūdzības un viņš vairākus mēnešus pavadīja apcietinājumā, taču Maskavas prokuratūra apsūdzības atcēla, norādot, ka Surovikins "pildījis komandieru pavēles".

Surovikins piedalījies bruņotajā konfliktā Tadžikistānā 90.gados un otrajā Čečenijas karā, kas notika pagājušā gadsimta beigās un šā gadsimta sākumā.

No 2017.gada maija līdz oktobrim Surovikins komandēja Krievijas karaspēku Sīrijā.

2021.gadā Surovikinam piešķirta armijas ģenerāļa dienesta pakāpe.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu