Frenks Abagneils, kuru pazīstam no Holivudas filmas Catch Me If You Can ("Noķer mani, ja vari"), aizvadījis fantastiskiem piedzīvojumiem pilnu dzīvi - izliekoties te par pilotu, te par ārstu, ar viltotiem čekiem izvilinājis miljoniem dolāru, taču tad nostājies uz pareizā ceļa un sācis strādāt ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) uzdevumā. Taču pēdējos gados, kad vairāki pētnieciskie žurnālisti sākuši rūpīgāk vētīt Abagneila stāstīto, izrādās, ka lielākā daļa no tā nav taisnība. 

Abagneils 70.gadu beigās kļuva atpazīstams kā ģeniāls krāpnieks, kurš nodrošināja sev skaistu un aizraujošu dzīvi, izkrāpjot no bankām naudu un izliekoties par dažādu prestižu profesiju pārstāvi - pilotu, ārstu un advokātu. 21 gada vecumā Abagneils Francijā tika arestēts un izdots Zviedrijai, bet pēc tam deportēts uz ASV. Neizcietis pat pusi no piespriestā 12 gadu cietumsoda, viņš pēc pieciem gadiem tika atbrīvots un sadarbojās ar FIB, palīdzot izmeklētājiem notvert citus krāpniekus.

Šo galvu reibinošo stāstu popularizēja arī Stīvena Spīlberga 2002.gadā iznākusī filma "Catch Me If You Can" ar Leonardo di Kaprio galvenajā lomā. Bet vai tā tiešām bija?

"Uzdodot fantāzijas par faktiem, krāpnieks atrada savu vispateicīgāko upuri - globālo auditoriju," teikts rakstnieka un vēsturnieka Alana Logana 2020.gadā iznākušās grāmatas The Greatest Hoax on Earth: Catching Truth, While We Can anotācijā. Apkopojot publiskajos reģistros un datubāzēs pieejamo informāciju, iesaistīto cilvēku liecības, tajā laikā reģionālajos medijos izskanējušās ziņas un paša Abagneila grandiozos stāstus, Logans mēģinājis nošķirt izdomājumus no patiesības. Izrādās - patiesības grauds nav nemaz tik liels.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X