Bolsonaru pēc sakāves vēlēšanās aicina atbalstītājus atbloķēt ceļus

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Līdzšinējais Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru
Līdzšinējais Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru Foto: AFP/SCANPIX

Līdzšinējais Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru trešdien nosauca savu piekritēju rīkotos protestus par "leģitīmiem", bet aicināja viņus atbloķēt ceļus un rīkot demonstrācijas citur.

Bolsonaru atbalstītāji pēc viņa sakāves prezidenta vēlēšanās rīko demonstrācijas pie armijas iestādēm Brazīlijas lielākajās pilsētās, mudinot armiju iejaukties, lai Bolsonaru paliktu pie varas. Viņi arī bloķējuši automaģistrāles vairāk nekā pusē no Brazīlijas štatiem.

Demonstranti, kas nevēlas pieņemt kreisā eksprezidenta Luisa Inasiu Lulas da Silvas uzvaru prezidenta vēlēšanās svētdien, ar autoceļu blokādēm ir izraisījuši satiksmes traucējumus valsts mērogā trīs dienas pēc kārtas.

"Es gribu viņus aicināt: atbloķējiet ceļus," teica Bolsonaru. Viņš sacīja, ka neuzskata ceļu bloķēšanu par "daļu no leģitīmām demonstrācijām".

"Citas demonstrācijas, kas visā Brazīlijā notiek laukumos (..) ir daļa no demokrātiskās spēles. Tās ir apsveicamas," piebilda Bolsonaru.

Bolsonaru pēc vairākas dienas ilgas klusēšanas otrdien īsā uzrunā paziņoja, ka "pakļausies" konstitūcijai. Viņš nepieminēja savu sakāvi un neapsveica Lulu ar uzvaru, tomēr Bolsonaru kancelejas vadītājs Siro Nogeira pavēstīja, ka prezidents "atļāvis" sākt varas nodošanas procesu.

"Federālu iejaukšanos tagad!" skandēja daži no tūkstošiem demonstrantu, kas pulcējās pie Dienvidaustrumu militārās pavēlniecības Sanpaulu pilsētā.

"Mēs gribam federālu iejaukšanos, jo pieprasām mūsu brīvību. Mēs neatzīstam to, ka mūs pārvalda zaglis," sacīja 70 gadus veca demonstrante, atgādinot to, ka Lula bija sēdējis cietumā par korupciju.

Policija informēja, ka ceļu blokāžu skaits valstī samazinājies no 271 otrdien līdz 146 trešdien.

Militārā policija Sanpaulu lietoja asaru gāzi, lai izklīdinātu blokādi uz galvenā ceļa, kas savieno šo štatu ar valsts centrālo rietumu reģionu. Tas notika pēc tam, kad Augstākā federālā tiesa lika veikt "visus nepieciešamos pasākumus" ceļu atvēršanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu