Valmieras pusē iepērk mušmires. Eksperti skaidro iespējamo lietojumu (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Zaļās mušmires
Zaļās mušmires Foto: el_cigarrito/Shutterstock.com

Šoruden kāds Latvijas Televīzijas raidījuma "4. studija" skatītājs bijis pārsteigts par sludinājumu, kurā aicināts nodot sēnes, ko parasti neviens nelasa, – mušmires. Augu valsts un farmācijas pārzinātāji skaidroja, ka mušmires varot noderēt tautas medicīnā, vēsta raidījums.

Šogad baraviku cenas tirgū kāpa debesīs, tomēr, izrādās, naudu var dabūt ne tikai par izcili gardām, bet arī indīgām sēnēm. Kā tas nākas, ka mušmires, kas ir indīga sēne, kāds vēlas pirkt, turklāt – vairumā?

Kāds valmierietis pastāstīja, ka laikrakstā "Liesma" bija izvietots sludinājums, ka iepērk sēnes – mušmires bez kātiņiem. Kam tik ļoti vajadzīgas mušmires, ka tās pat iepērk, turklāt zinot, ka tās ir indīgas?

"Medicīnai, medicīnai, tikai medicīnai," atbild mušmiru uzpircējs, zvanot uz sludinājumā norādīto tālruņa numuru.

Farmācijas muzeja pedagoģe Indra Vīlistere skaidro, ka ļoti populāri ir izmantot mušmires kā pretsāpju līdzekli. "Uztaisīt tinktūru, ierīvēt un būs pret sāpēm, arī lieto pret audzējiem, tas jau vairāk ir iekšķīgi," viņa norāda.

"Pirmkārt, svaigas viņas liek uz locītavām, saka, ka mazāk sāpot," piekrīt arī fitoterapeits Arturs Tereško. "Ja cilvēkam ir iekaisuši arī tādi ādas laukumi, strutainas čūlas, tad liek virsū tieši to sarkano plēvīti, piesaitē, patur, un, kad viņa izžūst, tad ir jau savs darbiņš beidzies."

Plašāk skaties sižetā!

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu