"Noziegumu vieta: Buča". Mediji dokumentālajā filmā rekonstruē Krievijas okupācijas armijas zvērības (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Krievijas okupācijas armijas zvērības Kijivas piepilsētā Bučā, ko tā bija okupējusi aptuveni mēnesi, ir ļoti būtiskas centienos saukt Krieviju pie atbildības par Ukrainā pastrādātajiem kara noziegumiem. Ziņu aģentūra AP sadarbībā ar ASV sabiedriskās televīzijas PBS raidījumu "Frontline" publicējusi dokumentālo īsfilmu, no pārtvertajiem telefona zvaniem, novērošanas kameru ierakstiem un aculiecinieku liecībām dokumentējot okupācijas spēku īstenoto "tīrīšanas operāciju" Bučā.

Ukrainas pārtvertie Krievijas karavīru telefona zvani, kuru autentiskumu apstiprinājuši pētnieki, atklāj, ka "tīrīšana" - Bučas iedzīvotāju spīdzināšana un nogalināšana - notika pēc Krievijas militārpersonu rīkojuma.

"Krievi medija cilvēkus, kuru vārdi bija atrodami izlūkošanas dienestu sagatavotos sarakstos, un staigāja no mājas uz māju, lai identificētu iespējamos draudus. Tie, kuri šajā filtrācijā tika atzīti par bīstamiem, tai skaitā brīvprātīgie un civiliedzīvotāji, kurus turēja aizdomās par palīdzēšanu Ukrainas bruņotajiem spēkiem, tika spīdzināti un nogalināti, parāda novērošanas kameru ieraksti, pārtvertās telefonsarunas un intervijas," raksta aģentūra AP.

"Tā bija organizēta brutalitāte, kas tika atkārtotas citās Krievijas okupētajās Ukrainas teritorijās - stratēģija ar mērķi neitralizēt pretošanos un iebiedēt vietējos iedzīvotājus, līdz tie pakļaujas. Šādu stratēģiju Krievijas bruņotie spēki iepriekš lietojuši arī citos konfliktos, piemēram, Čečenijā."

Īsfilmā dokumentēta daļa no zvērībām, kas tika pastrādātas ēkā Jablunska ielā 144, ko okupācijas laikā pārņēma Krievijas spēki. Ukrainas prokuratūra identificējusi, ka par zvērībām atbildīga Krievijas 76. gvardes gaisa desanta divīzija, ģenerālmajors Sergejs Čubarikins un ģenerālpulkvedis Aleksandrs Čaiko.

Pēc tam, kad Krievijas okupācijas armija bija pametusi Buču, Jablunska ielā vien tika atrasti gandrīz 40 cilvēku līķi. Līdz šim prokuratūra identificējusi 12 no tiem.

AP un "Frontline" oktobra beigās laida klajā garāku dokumentālo filmu "Putin’s Attack on Ukraine: Documenting War Crimes".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu