Video ⟩ 81 gadu vecam kungam bankā atsaka kodu kalkulatora noformēšanu (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Dobo Kristian/Shutterstock

81 gadu vecais Vitālijs ar sievu un dēlu devās uz bankas filiāli pēc kodu kalkulatora. Vīrietis norāda, ka kredītiestādes darbiniece likusi dēlam gaidīt nostāk un nepiedalīties sarunā. Pēc īsa brīža gan dēls pieaicināts, un ģimenei nācies bankas filiāli atstāt, vēsta raidījums "Bez tabu".

Vitālijs raidījumam stāstīja, ka kodu kalkulatoru piekritis iegūt, kad tādu pašu soli veica arī sieva citā kredītiestādē. Viņa bankas kontā ar atbilstošu pilnvaru rīkojas dēls. Autentificēšanās rīks atvieglotu dažādu e-pakalpojumu saņemšanu.

Vīrietis cerējis, ka bankas darbiniece demonstrēs, kā rīkoties ar kodu kalkulatoru, taču tā vietā esot ticis pazemots.

"Domāju, ka parādīs, kāds ir kodu kalkulators, pastāstīs, kā darbosies. Neviena vārda. Viņa uzreiz nolēma, ka man to nevajag. Vecs cilvēks. Teicu, ka man palīdzēs dēls, ja vajadzēs. Teica, ja palīdzēs dēls, tad man kodu kalkulatoru nevajag.

Viņa pateica, ka es neesot spējīgs darbam ar kalkulatoru. Viss, pēc tam pasauca dēlu. Jutos slikti, tā kā pazemots.

Domāju, ka parādīs, izstāstīs, bet nekā. Pēc tam mums bija jāiet prom no filiāles, visi klienti tā noskatījās uz mums. Laikam veci cilvēki vairs nav vajadzīgi," stāstīja Vitālijs.

Šāda atbilde ģimeni pamatīgi pārsteigusi. Dēls negribēja tik viegli padoties un darbiniecei stāstījis, ka tēvam palīdzēs apgūt jaunās prasmes. Tas gan nav bijis pietiekams arguments, un darbiniece esot norādījusi, ka sarunu nav vērts turpināt.

"Darbiniece mani pasauca un pateica, ka kodu kalkulators tētim nav nepieciešams. Viņš ir vecs cilvēks, nebūšot spējīgs pats ar to rīkoties. Jā, šodien, rīt viņš nespēs. Bet pēc mēneša, diviem es viņu iemācīšu.

Principā darbiniece pieņēma lēmumu, ka viņš nav rīcībspējīgs. Atvainojiet, tā ir veca cilvēka diskriminācija," norādīja Vitālija dēls Viesturs.

Vitālijs cienījamā vecumā joprojām aizrautīgi darbojas ar šujmašīnu, kā arī labo apavus. 81 gadus vecais vīrietis jūtas pazemots.

Eidžisms jeb diskriminācija pēc vecuma nav pieļaujama. Latvijas Universitātes vadošā pētniece stāsta, ka vecumam ir trīs koncepti - bioloģiskais, kur raugās uz dzimšanas gadu, hronoloģiskais - likumdevēja piemērotie ierobežojumi, kā arī funkcionālais.

"Eidžisms vienmēr saistās ar to, ka kādam cilvēkam mēģinām pateikt, ka viņa vecums neatbilst. Ja tas nav ierakstīts likumā, mums nav nekādu tiesību to apšaubīt. Ja tā ir balstīšanās uz intuitīvu situāciju, ka kāds cilvēku var piemānīt, izmantot viņa nevarību, atkal jāuzdod jautājums, vai šim cilvēkam ir atņemta rīcībspēja," skaidroja Latvijas Universitātes profesore Zanda Rubene.

"Swedbank" pārstāvis Jānis Krops gan "Bez tabu" noraida apgalvojumu, ka Vitālijs ticis diskriminēts. Darbinieki, kuri nodarbojas ar klientu apkalpošanu, visi esot izgājuši apmācības, kā nepieļaut diskrimināciju, kā arī to atpazīt un novērst. Darbiniece esot vēlējusies Vitāliju vien pasargāt.

"Swedbank" gan neņēma vērā, ka jau šobrīd Vitālija dēlam ir piekļuve tēva kontam. Saņemot kodu kalkulatoru, piekļūstamo pakalpojumu klāsts būtu vēl lielāks.

Tiesībsarga birojā atzīst, ka šobrīd pieprasīti bankas skaidrojumi par konkrēto situāciju. Diskriminācija pēc vecuma nav atļauta.

"Būtiski ir tas, ka kungam nevajadzēs pierādīt, ka banka pret viņu bija diskriminējoša. Bankai vajadzēs pierādīt, ka nav bijuši diskriminējoši pret šo kungu. Tā būs atslēga, kas ļaus saprast, ko tad banka darījusi, lai pārliecinātos, ka ir citi objektīvi apstākļi, kas dod pamatu apgalvot, ka nebūs droši," norādīja Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa.

Ja Tiesībsargs atzinis, ka ir diskriminācijas pārkāpums, tiesā vairs šis fakts nav jāpierāda. Diskriminētai personai būs tiesības vērsties tiesā par kompensācijas piedziņu.

Video: "Bez tabu" sižets

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu