Rīgā ukraiņu bēgļu izmitināšanai pielāgos sociālo dzīvojamo māju Ūnijas ielā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainas bēgļu izmitināšanai Rīgā pielāgos sociālo dzīvojamo māju Ūnijas ielā 49, šodien lēma Rīgas dome.

Mājokļu un vides departamentam uzdots nodrošināt, ka dzīvojamajā mājā esošās telpas ir derīgas dzīvošanai, apgaismojamas, apkurināmas un ir piemērotas personas ilglaicīgam patvērumam un sadzīves priekšmetu izvietošanai.

Līdzekļus telpu remontam paredzēts lūgt no Rīgas domes rezerves fonda un prasīt kompensēt no valsts budžeta līdzekļiem.

Departamentā skaidro, ka dzīvojamajā mājā ir boksu tipa telpas, kur vienā boksā ir divas atsevišķas dzīvojamās istabas ar kopīgām labierīcībām.

Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanai ir pieejami 25 boksi, līdz ar to pieejamas 50 istabas. Vienas dzīvojamās istabas vidējā platība ir 12 kvadrātmetri. Viena kvadrātmetra remontdarbu izmaksas ir aptuveni 165 eiro, bet kopējās remontdarbu izmaksas - 99 000 eiro.

Departamentā arī informē, ka vienā boksā jeb divās atsevišķās dzīvojamajās telpās varētu izvietot līdz pieciem cilvēkiem. Vienlaikus nepieciešamības gadījumā vienā dzīvojamajā istabā varēs izvietot arī trīs personas, telpu pielāgojot ar vienu vienvietīgo un vienu divstāvīgo gultu. Tas ļautu operatīvi reaģēt uz faktisko izmitināšanas pieprasījumu, vienā boksā izvietojot ģimeni ar vairākiem bērniem vai arī vienā boksā izvietojot divas nesaistītas ģimenes.

Ēkā Ūnijas ielā varētu vienlaicīgi izvietot 125 personas.

Sākotnēji dzīvojamo telpu daļējs aprīkojums īstermiņa primāro vajadzību nodrošināšanai ar gultām, matračiem, spilveniem tiks iegūts izmantojot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Civilās aizsardzības pārvaldei pieejamos resursus.

Valsts budžeta finansējums tiks izmantots, lai segtu izmaksas par ilgtermiņa telpu aprīkojuma iegādi.

Virtuves telpu aprīkojums, veļas mazgāšanas iespējas, video novērošanas kameru uzstādīšana koplietošanas telpā, kā arī darbinieka nodrošināšana ēkas un tajā esošā aprīkojuma uzraudzībai, tiks nodrošinātas no Rīgas pašvaldības budžeta.

Plānots, ka dzīvojamā ēka Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanai būs pieejama 2023.gada pirmajā pusgadā.

Netālu no Dzīvojamās ēkas atrodas izglītības iestādes, piemēram, Rīgas tehniskā koledža, Rīgas 74.vidusskola, Rīgas 64.vidusskolas sākumskola, kā arī vairākas pirmsskolas izglītības iestādes.

Dzīvojamās ēkas pirmajā stāvā atrodas daudzfunkcionālais sociālo pakalpojumu dienas centrs bērniem un pilngadīgām personām "Paaudzes", kurā tiek sniegts atbalsts arī Ukrainas civiliedzīvotājiem.

Kā informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde, pašlaik Rīgā iespējams izmitināt Ukrainas civiliedzīvotājus tūristu mītnēs uz termiņu līdz 60 dienām. Pašlaik viesnīcās un citās izmitināšanas vietās dzīvo 449 personas.

Līdz šim 813 rīdzinieki ir saņēmuši valdības nodrošināto atlīdzību par brīvprātīgu Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanu, uzņemot pie sevis 1873 cilvēkus. Noslēgti 25 trīspusējie īres līgumi, tādējādi izmitinot 44 personas.

Rīgā pašlaik dzīvojot 17 647 Ukrainas bēgļi, oktobrī no jauna Rīgā reģistrētas 768 personas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu