Polija un Slovākija palielinās izdevumus aizsardzībai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Polija nākamgad palielinās aizsardzības tēriņus līdz vismaz 3% no iekšzemes kopprodukta, un arī Slovākija ievērojami investēs savos bruņotajos spēkos, trešdien paziņoja abu valstu premjerministri.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis un Slovākijas premjerministrs Eduards Hegers apmeklēja daudznacionālās militārās mācības Polijā un paziņoja, ka Polija un Slovākija palielinās savas draudu atvairīšanas spējas un pastiprinās militāro sadarbību.

Moraveckis paziņoja, ka nākamgad valdība atvēlēs vairāk nekā 100 miljardus zlotu (21,3 miljardus eiro) vai pat 130 miljardus zlotu (27,7 miljardus eiro) bruņoto spēku modernizēšanai.

Viņš sacīja, ka tas atbilstu no 3% līdz 4% no Polijas iekšzemes kopprodukta. Tas būtu viens no lielākajiem aizsardzības budžetiem starp 30 NATO dalībvalstīm.

Polija pašreiz atvēl aizsardzībai vairāk nekā 2% no iekšzemes kopprodukta.

"Labākā stratēģija ir atturēt pretinieku ar savas armijas spēku un sadarbību ar citiem," sacīja Moraveckis.

Hegers pavēstīja, ka Slovākijas valdība intensīvi modernizē bruņotos spēkus, piebilstot, ka Krievijas uzbrukums Ukrainai parādījis, cik nepieciešama ir reģiona valstu sadarbība aizsardzībā.

Moraveckis un Hegers vēroja militāros manevrus, kuros piedalījās gandrīz 2000 karavīru no Polijas, Slovākijas, Čehijas, Ungārijas, ASV un Lielbritānijas. Mācības "PUMA-22" notika poligonā Nova Dembā, aptuveni 150 kilometrus no robežas ar Ukrainu.

"Mēs vēlamies radīt mieru un vēlamies parādīt, ka mums ir pietiekams spēks miera aizsardzībai," sacīja Hegers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu