Lielvalstis brīdina Ziemeļkoreju neveikt kodolizmēģinājumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns.
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns. Foto: Alexander Khitrov/Shutterstock

ASV, Japāna un Dienvidkoreja svētdien brīdināja par "spēcīgu un apņēmīgu atbildi", ja Ziemeļkoreja veiktu kodolizmēģinājumu.

Ziemeļkoreja pēdējā laikā ir veikusi rekorddaudz raķešu izmēģinājumu, raisot bažas, ka tā gatavojas savam septītajam kodolizmēģinājumam.

ASV prezidents Džo Baidens svētdien Kambodžas galvaspilsētā Pnompeņā rīkoja krīzes sarunas ar Japānu un Dienvidkoreju.

Pirmdien Baidenam gaidāma tikšanās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, kuru ASV prezidents centīsies pārliecināt ierobežot Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu.

Baidens, Japānas premjerministrs Fumio Kisida un Dienvidkorejas prezidents Juns Sukjols kopīgā paziņojumā nosodīja Ziemeļkorejas militārās aktivitātes palielināšanos, cita starpā palaižot arī starpkontinentālo ballistisko raķeti.

"Viņi atkārtoti apstiprina, ka Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumam sekos spēcīga un apņēmīga starptautiskās sabiedrības atbilde," lasāms trīs valstu līderu kopīgajā paziņojumā.

ASV, Japānas un Dienvidkorejas līderi tikās Austrumāzijas valstu samita laikā Kambodžas galvaspilsētā.

"Prezidents Baidens atkārtoti apliecināja, ka ASV apņēmība aizstāvēt Japānu un Dienvidkoreju ir nelokāma un tiek atbalstīta ar dažādām spējām, arī kodolspējām," piebilsts paziņojumā.

Trīs valstu līderi arī apņēmušies nodrošināt informācijas par Ziemeļkorejas raķešu brīdinājumiem apmaiņu reāllaikā, lai uzlabotu katras valsts spējas noteikt un izvērtēt tādu raķešu radīto apdraudējumu.

Seula un Vašingtona ir vairākkārt brīdinājušas, ka Phenjana pēc virknes ballistisko raķešu izmēģinājumu pirmo reizi kopš 2017.gada varētu būt pietuvojusies atombumbas izmēģinājumam.

Vienā no izmēģinājumiem raķete septembrī pārlidoja pāri Japānai.

Ziemeļkoreja apgalvojusi, ka veikusi arī taktiskās kodolmācības.

Ziemeļkorejas līderis septembrī pasludināja valsti par "neatgriezenisku" kodolvalsti, faktiski izbeidzot sarunas par Ziemeļkorejas ieroču programmām.

Kims trīs reizes tikās ar bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu, kas samazināja spriedzi, bet nenoveda pie ilgstošas vienošanās. Phenjana nav izrādījusi interesi par pašreizējā ASV prezidenta Baidena ierosinājumu noorganizēt sarunas. Arī svētdien izplatītajā paziņojumā ir uzsvērts, ka "ceļš uz dialogu joprojām ir atvērts".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu