Teksta tiešraides arhīvs Polijas teritorijā nokritusi vismaz viena Krievijas raķete (55)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Raķete Polijā
Raķete Polijā Foto: EPA/Scanpix

Polijā otrdien ap plkst.15.40 (16.40 pēc Latvijas laika) nokrita Krievijā ražota raķete, nogalinot divus cilvēkus Pševodovas ciemā, trešdienas rītā paziņoja Polijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Lukašs Jasina.

"Krievijā ražota raķete nokrita, nogalinot divus Polijas Republikas pilsoņus," sacīja Jasina. Viņš piebilda, ka Krievijas vēstnieks Polijā ir izsaukts uz Ārlietu ministriju sniegt "tūlītējus detalizētus paskaidrojumus".

Šis ir pirmais oficiālais apstiprinājums ziņai, ka Polijā otrdien nokrita viena vai vairākas krievu raķetes, nogalinot divus cilvēkus.

Notikuma vietā strādā policija, prokuratūra un armija.

Iepriekš kāda augsta ranga ASV izlūkdienestu amatpersona pavēstījusi, ka divas uz Ukrainu izšautās krievu raķetes otrdien nokritušas Polijas teritorijā, nogalinot divus cilvēkus.

Polijas valdības pārstāvji sākotnēji atteicās apstiprināt šīs ziņas. Pēc notikušā Polijā tika sasauktas ārkārtas valdības un ārkārtas nacionālās drošības padomes sanāksmes.

Tikmēr NATO amatpersona paziņojusi, ka alianse rūpīgi seko situācijas attīstībai un uztur ciešus kontaktus ar Poliju.

Tikmēr Krievija noliegusi mediju ziņoto par krievu raķešu trāpījumu Polijā, nodēvējot šīs ziņas par tīšu provokāciju, lai izplatītu viltus ziņas par Krieviju.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka vispār neviena raķete neesot izšauta uz mērķiem tuvu Polijas un Ukrainas robežai.

Krievija otrdien atkal pakļāvusi Ukrainu masīvai raķešu apšaudei.

NATO vēstnieki trešdien tiksies pēc Polijas lūguma

NATO vēstnieki trešdien tiksies sanāksmē, kas sasaukta pēc Polijas lūguma, pamatojoties uz NATO 4.pantu, pavēstīja divi Eiropas diplomāti.

Sanāksme sasaukta pēc Polijā Ukrainas robežas tuvumā notikuša sprādziena, kurā gājuši bojā divi cilvēki. Ir ziņots, ka sprādzienu izraisīja divas uz Ukrainu izšautas krievu raķetes, kas otrdien nokritušas Polijas teritorijā, bet šī ziņa nav oficiāli apstiprināta.

Viens no diplomātiem sacīja, ka Ziemeļatlantijas alianse rīkosies uzmanīgi un tai ir vajadzīgs laiks, lai pārbaudītu, tieši kā šis incidents noticis.

NATO līguma 4.pants nosaka, ka dalībvalstis kopīgi apspriežas jebkurā brīdī, kad vien pēc jebkuras no dalībvalsts uzskatiem ir apdraudēta jebkuras dalībvalsts teritoriālā integritāte, politiskā neatkarība vai drošība.

Poliju aizsargā NATO līguma 5.pants par kolektīvo aizsardzību, bet pat gadījumā, ja ziņa par šo raķešu triecienu tiks apstiprināta, alianses atbildi noteiks tas, vai šis trieciens bijis tīšs vai nejaušs.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu