Pētījums: marihuāna plaušām var kaitēt vairāk nekā tabaka

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Nelielā Kanādas zinātnieku pētījumā noskaidrots, ka marihuānas smēķēšana patiesībā varētu būt kaitīgāka plaušām nekā tabakas.

Zinātnieki savā pētījumā aplūkoja 56 marihuānas smēķētāju (lielākā daļa no tiem smēķēja arī tabaku), 57 nesmēķētāju un 33 tabakas smēķētāju plaušu rentgenuzņēmumus. Visi šie cilvēki smēķēja vai nesmēķēja no 2005. līdz 2020. gadam.

Atklājās, ka ar elpceļu iekaisumu un emfizēmu – hronisku plaušu slimību – regulāriem marihuānas smēķētājiem saslimt ir lielāka iespēja nekā tabakas smēķētājiem un nesmēķētājiem.

“Marihuānas smēķēšana tagad ir populāra, un pastāv uzskats, ka tā nekaitē veselībai vai ir mazāk kaitīga par tabakas smēķēšanu. Tomēr šis pētījums raisa bažas, ka tā varētu nebūt taisnība,” ziņu aģentūrai “AFP” teica radioloģe Žizele Reva.

Foto: Murtha et al., Radiology, 2022

Iemesls, kāpēc tā ir, varētu būt saistīts ar to, kā marihuāna tiek smēķēta. Proti, tā parasti tiek smēķēta bez filtra. Tādā veidā elpceļos un plaušās nonāk vairāk daļiņu, kas tur uzkrājas un izraisa kairinājumu. Turklāt marihuānas smēķētāji parasti ievelk kuplākus dūmus un patur tos plaušās ilgāk nekā tabakas smēķētāji.

Par spīti šim iespējamajam skaidrojumam, pētījuma autori norāda, ka lielākā daļa marihuānas smēķētāju, kas aptverti pētījumā, smēķēja arī tabaku. Tieši tāpēc šis pētījums vēl neko nepierāda.

Kanādā, kur šis pētījums tika veikts, marihuāna ir legāla kopš 2018. gada.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Radiology”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu