"Delna": Dažas ministrijas nevēlas veicināt datu atklātību un pieejamību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sabiedrības par atklātību "Delna" direktore Inese Tauriņa
Sabiedrības par atklātību "Delna" direktore Inese Tauriņa Foto: Evija Trifanova/LETA

Izstrādājot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) jauno korupcijas apkarošanas plānu, novērots, ka dažas ministrijas "velk deķīti" pretējā virzienā un iestājas pret datu atklātību un informācijas pieejamību, biedrības "Sabiedrība par atklātību Delna" diskusijā par datu izmantošanu cīņā ar korupciju un ierobežojumiem uzsvēra organizācijas direktore Inese Tauriņa.

Viņas ieskatā, dažas ministrijas mēģina izvairīties no aktivitātēm, kuras vecinātu lielāku datu pieejamību un plašāku informācijas publicēšanu.

Tauriņa uzskata, ka šis ir liels izaicinājums, jo sabiedrībai ir jāskaidro, ka ieguvumi no publiskas informācijas ir lieli, piemēram, korupcijas apkarošanā un vairāku noziedzīgu shēmu apkarošanā.

Ir svarīgi palielināt arī datu apstrādes kapacitāti, jo nav jēgas no datiem, ja tos neprot izmantot un pārcelt nākamajā līmenī, lai izķert svarīgas lietas. neviens neanalizē un nevērtē, atzīmēja "Delnas" pārstāve.

Viņai piekrita arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs digitālās transformācijas jautājumos Gatis Ozols, kurš uzsvēra, ka paralēli pieejamajiem datiem ir jāveicina kapacitāte, lai šos datus varētu pilnvērtīgi izmantot.

"Delnas" pētnieks Olafs Grigus informēja, ka dažu 13.Saeimas politiķu izteicieni rada bažas, proti, viņi uzskata, ka datu pieejamība nav nekas svarīgs un tā gluži neko neietekmē, līdz ar ko datu pieejamību varētu atstāt līdzšinējā līmenī, vai pat samazināt to.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu