Tokajevs inaugurēts Kazahstānas prezidenta amatā (1)

LETA/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs
Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs Foto: Reuters/ScanPix

Kazahstānas prezidenta ārkārtas vēlēšanu uzvarētājs Kasims Žomarts Tokajevs sestdien stājies valsts galvas amatā, ko viņš ieņems nākamos septiņus gadus.

Inaugurācijas ceremonija notika Neatkarības pilī Astanā.

"Kazahstāna turpinās līdzsvarotas, konstruktīvas ārpolitikas, kas vērsta uz nacionālo interešu aizsardzību, īstenošanu," sacīja prezidents.

"Prioritārās uzmanības fokusā būs savstarpēji izdevīgas sadarbības un stratēģiskās partnerības jautājumi ar kaimiņvalstīm - Krieviju, Ķīnu, brālīgajām Vidusāzijas valstīm, integrācijas apvienību partneriem."

Valsts "pieliks visus pūliņus, lai attīstītu daudzpusīgu sadarbību ar ASV, Eiropas Savienību, Āzijas, Tuvo Austrumu, Dienvidkaukāza un visām ieinteresētajām valstīm", piebilda Tokajevs.

Ārkārtas prezidenta vēlēšanas Kazahstānā notika 20.novembrī. Tokajevs tās izsludināja septembrī, vienlaikus rosinot prezidenta pilnvaru termiņu palielināt no pieciem uz septiņiem gadiem, bet arī noteikt, ka viens cilvēks valsts galvas amatu var ieņemt tikai vienu pilnvaru termiņu.

Tokajeva sāncenši bija mazpazīstami kandidāti.

Tokajevs saņēma 81,31% balsu, bet pieci viņa sāncenši - 2-3% balsu.

Balsošanā piedalījās 8,3 miljoni cilvēku - 69,4% visu Kazahstānas balsstiesīgo iedzīvotāju.

Tokajevs prezidenta pienākumus sāka pildīt 2019.gada martā, pēc tam kad valsts galvas amatu bija pametis Nursultans Nazarbajevs. 2019.gada aprīlī Tokajevs izsludināja pirmstermiņa vēlēšanās un tajās uzvarēja, saņemot 70% balsu. Pēc konstitūcijas labojumu pieņemšanas prezidentūras amata termiņus sāka skaitīt no jauna.

Atbilstoši vēlēšanu rezultātiem patlaban 69 gadus vecais Tokajevs prezidenta amatā var palikt līdz 2029.gadam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu