Lietuvas prezidenta padomniece: vajadzētu pakāpeniski atteikties no krievu valodas skolās (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Lietuvai pakāpeniski vajadzētu atteikties no krievu kā otrās svešvalodas mācīšanas skolās, otrdien paziņoja Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas padomniece izglītības jautājumos Jolanta Urbanoviča.

"Ir skaidrs, ka esošā situācija nav priecīga, bet mēs nevaram gaidīt straujas pārmaiņas, jo skolēni jau ir izvēlējušies, un mums ir jāgarantē nepārtrauktība. No otras puses, mums ir jāgādā, ka varam izvēlēties citas svešvalodas, piemēram, franču, vācu un citas, un tam ir nepieciešami arī skolotāji," Nausēdas padomniece klāstīja ziņu radiostacijai "Žiniu radijas".

Par izglītību atbildīgās Lietuvas institūcijas ir mudinājušas skolas atteikties no krievu kā otrās svešvalodas mācīšanas.

Urbanoviča arī norādīja, ka Lietuvā joprojām ir daudz skolēnu, kas mācās krievu valodu, tomēr tendences mainās.

"Situācija pakāpeniski mainās, un varam redzēt, ka šogad izvēlēm ir atšķirīgas tendences, jo skolēni izvēlas vācu, franču valodu. Skaidrs, ka arī ministrijas uzdevums ir līdzsvarot," klāstīja Lietuvas prezidenta padomniece.

Lietuvas Izglītības ministrijas dati liecina, ka šajā mācību gadā krievu valoda ir skolēnu visbiežāk izvēlētā otrā svešvaloda. To izvēlējies apgūt 14 791 sestklasnieks.

21,6% jeb 4765 skolēni kā otro svešvalodu izvēlējušies vācu, savukārt 8,2% jeb 1814 skolēni izvēlējušies apgūt franču valodu.

Jau vēstīts, ka Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno no 2026./2027.mācību gada visās izglītības iestādēs kā otro svešvalodu prasīt nodrošināt kādu no Eiropas Savienības (ES) valodām vai svešvalodu, kuras apguvi regulē noslēgtie starpvaldību līgumi izglītības jomā.

Tas nozīmē, ka krievu valodu kā otru svešvalodu skolās apgūt vairs nevarēs, jo šī valoda nav nedz ES oficiālā valoda, nedz ir spēkā tādi starpvalstu līgumi, kas nodrošinātu šādu iespēju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu