Igaunija par 200 miljoniem dolāru no ASV pirks HIMARS (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Senior Airman Beaux Hebert

Igaunijas Aizsardzības investīciju centra ģenerāldirektors Magnuss Valdemārs Sārs parakstījis līgumu ar ASV Aizsardzības drošības sadarbības aģentūru (DSCA) par augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmu HIMARS iepirkumu.

Līguma kopējā summa ir vairāk nekā 200 miljoni dolāru, padarot to par Igaunijas visu laiku lielāko ieroču iepirkuma projektu. Ieroču sistēmas ražotājs ir "Lockheed Martin" un pirmās piegādes notiks 2024.gadā.

"Lai sasniegtu Igaunijas aizsardzības mērķus, mēs ik dienu nodarbojamies ar mūsu aizsardzības spēku bruņojuma un munīcijas atjaunošanu. Esam gandarīti, ka sadarbībā ar sabiedrotajiem spējam nodrošināt, ka jauno raķešu palaišanas iekārtu operatīvās spējas ir savietojamas ar ASV un citu sabiedroto spējām," sacīja Sārs.

Aizsardzības investīciju centra bruņojuma nodaļas vadītājs Ramils Lips norādīja, ka līguma ietvaros papildus ieroču sistēmām Igaunija iepirks arī munīciju, sakaru līdzekļus, un līgums iever arī apmācības, loģistikas un apkopes risinājumus. Komplektā ietilpst raķetes ar dažādu darbības rādiusu - no 70 līdz 300 kilometriem.

"HIMARS ir jauns, nozīmīgs solis Igaunijas aizsardzības spēju attīstībā. Tas dod iespēju izšķiroši ietekmēt ienaidnieku pat pirms saskarsmes ar mūsu kājnieku vienībām. Tā ir standarta sistēma NATO, kas nodrošina vispusēju sadarbību ar citiem NATO sabiedrotajiem, un labi iekļaujas kopējā NATO kopīgajā uguns atbalsta tīklā," sacīja Igaunijas aizsardzības spēku ģenerālštāba pārstāvis pulkvežleitnants Kārels Mesalu.

ASV Valsts departaments novembrī apstiprināja HIMARS un raķešu pārdošanu Lietuvai par aptuveni 495 miljoniem ASV dolāru. Oktobrī Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks paziņoja, ka Lietuva no ASV plāno iegādāties astoņas sistēmas HIMARS un tās saņems 2025. vai 2026.gadā.

Latvija līdz 2025.gadam plāno no ASV iegādāties sešas HIMARS sistēmas, bet nākotnē iepirkto sistēmu skaits varētu tikt palielināts, oktobrī aģentūrai LETA apstiprināja Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu