Demonstrantu un policijas sadursmēs Sīrijas dienvidos divi cilvēki nogalināti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Protesti Sīrijā.
Protesti Sīrijā. Foto: Reuters/ScanPix

Sveidā Sīrijas dienvidos svētdien izcēlās sadursmes starp protestētājiem, kas iebilst pret sliktajiem dzīves apstākļiem, un policiju, un sadursmēs gājis bojā viens protestētājs un viens policists.

Protesta akcijas Sīrijā notiek reti, bet svētdien Sveidā bija pulcējušies vairāki simti demonstrantu.

Saspīlējums Sīrijas prezidenta Bašara al Asada kontrolētajā pilsētā pieauga pēc tam, kad demonstranti ar akmeņiem apmētāja valdības ēku un iebruka tajā, noņemot no ēkas sienas lielu Asada portretu, ziņoja Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" ("Sīrijas Cilvēktiesību observatorija").

"Vismaz viens protestētājs un viens policists ir nogalināts," informēja organizācijas vadītājs Rami Abdelrahmans.

Demonstrants nošauts, kad drošības spēki atklāja uguni uz ēkā iegājušajiem protestētājiem, stāstīja Abdelrahmans, piebilstot, ka pilsētā ir pastiprināta drošības spēku klātbūtne, lai izklīdinātu demonstrantus.

Vietējais portāls "Suwayda24" apstiprināja divu cilvēku bojāeju protestos, informējot, ka vēl četri cilvēki ar šautām brūcēm nogādāti slimnīcā.

Sīrijas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka "nelikumīga grupējuma" pārstāvji nošāvuši policistu un sadedzinājuši oficiālus dokumentus provinces valdības ēkā.

Sveidas reģionā pamatā dzīvo drūzi, kas veido nepilnus 3% no Sīrijas pirmskara iedzīvotāju skaita. Drūzi vairāk nekā desmit gadus ilgušajā pilsoņu karā nav aktīvi iesaistījušies.

Kopš 2011.gada karā Sīrijā nogalināts gandrīz pusmiljons cilvēku.

Kara un starptautisko sankciju dēļ Sīrijas ekonomika ir sabrukusi un vietējā valūta ir zaudējusi vērtību.

Pašlaik 90% sabiedrības dzīvo zem nabadzības sliekšņa un 12,4 miljoniem cilvēku trūkst pārtikas, liecina Apvienoto Nāciju Organizācijas dati.

Sveidā un citās pilsētās visā Sīrijā tiek ierobežota elektroapgāde un trūkst degvielas.

Valdība nesen paziņoja par jauniem taupības pasākumiem, kas paredz vēl vairāk ierobežot elektroapgādi.

Februārī simtiem cilvēku izgāja Sveidas ielās, pieprasot labākus dzīves apstākļus un demokrātisku pārvaldi. Mazāka mēroga protesti notika arī 2020.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu