EP atzīst Holodomoru par genocīdu (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien atzinis, ka bads, ko pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados Ukrainā mākslīgi izraisīja komunistiskais režīms, jeb tā dēvētais holodomors bija genocīds pret ukraiņu tautu.

Rezolūcijā, kas pieņemta ar 507 deputātiem balsojot par, 12 pret, bet 17 atturoties, pausta nožēla, ka 90 gadus pēc holodomora Krievija atkal pastrādā briesmīgus noziegumus pret ukraiņu tautu.

EP deputāti nosodījuši komunistiskā režīma politiku, kuras rezultātā 1932. un 1933.gadā gāja bojā miljoniem ukraiņu, un aicinājuši visas valstis un organizācijas, kas to vēl nav izdarījušas, atzīt holodomoru par genocīdu.

Parlaments arī norādījis, ka totalitārā padomju režīma reabilitēšana un slavināšana, kā arī Staļina kulta atdzimšana Krievijā ir kulminējusi ar to, ka mūsdienu Krievija kļuvusi par valsti, kas atbalsta terorismu.

EP deputāti nosodījuši baisos Krievijas noziegumus pret ukraiņu tautu, piemēram, ziemas laikā mērķtiecīgi iznīcinot Ukrainas civilo energoinfrastruktūru.

Norādot uz saistību ar komunistiskā režīma laikiem, EP deputāti nosodījuši to, ka Krievijas pašreizējais režīms pārkāpj Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti un mēģina likvidēt Ukrainu kā nacionālu valsti un iznīcināt tās tautas identitāti un kultūru. Turklāt deputāti norādījuši, ka notiekošais karš pret Ukrainu ir radījis pasaules mēroga pārtikas krīzi, Krievijai iznīcinot un izlaupot Ukrainas graudu noliktavas un apgrūtinot Ukrainas graudu eksportu uz pasaules vistrūcīgākajām valstīm.

EP deputāti arī aicinājuši ES dalībvalstis un trešās valstis veicināt informētību par holodomoru un citiem komuniustiskā režīma pastrādātajiem noziegumiem. Viņi nosodījuši pašreizējā Krievijas režīma manipulēšanu ar vēsturisko atmiņu un aicinājuši Krievijas Federāciju kā Padomju Savienības galveno pēcteci oficiāli atzīt holodomoru un atvainoties par šiem noziegumiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu