Igaunijā atstāj spēkā cietumsodu par pretvalstisku darbību notiesātajam Seredenko

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: /

Pirmdien, Tallinas apgabaltiesa atstāja spēkā piecu gadu un sešu mēnešu cietumsodu par pretvalstisku darbību notiesātajam juristam, Krievijas organizācijas "Nemirstīgais pulks" aktīvistam Sergejam Seredenko.

Apgabaltiesa secināja, ka apriņķa tiesas piespriestais sods pilnībā atbilst noziedzīgā nodarījuma apmērām, tādēļ nav pamata to samazināt.

Pirmdien nolasīto spriedumu 30 dienu laikā var pārsūdzēt Igaunijas Augstākajā tiesā.

Harju apriņķa tiesa spriedumu pasludināja septembrī.

Apsūdzības rakstā pausts, ka Seredenko no 2009.gada 15.novembra līdz 2021.gada 3.martam Igaunijas Republikai naidīgas attiecības apzināti izveidoja un uzturēja ar septiņām personām, kuras rīkojās Krievijas Federācijas valdības institūciju interesēs vai pēc to rīkojuma.

Tiesa secināja, ka apsūdzētais saziņā un Igaunijai naidīgu izteikumu izplatīšanā pēc septiņu personu rīkojuma vai koordinējot ar tām ir īstenojis vēlmi palīdzēt Krievijai sasniegt savus mērķus kā lielvarai, nevardarbīgi uzbrūkot citu valstu, arī Igaunijas, neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai.

Apgabaltiesa secināja, ka lietas izskatīšanā ir

gūts apstiprinājums, ka Seredenko apzinājās, ka viņa saziņa notiek ar personām, kas ir saistītas ar Krievijas varasiestādēm, arī drošības struktūrām, un viņš ir rīkojies šo institūciju interesēs un pēc to rīkojuma.

Tiesas vērtējumā, ir pierādīts, ka Seredenko ar šīm personām saskaņoja informāciju, sadarbībā ar tām sagatavoja un publicēja rakstus, piedalījās to un organizāciju, kas izplata Krievijas ietekmi ārvalstīs, organizētos pasākumos. Rīcības mērķis bija šķelt Igaunijas sabiedrību, diskreditēt Igaunijas Republiku un tās institūcijas, kā arī graut Igaunijas konstitucionālo kārtību, neatkarību, teritoriālo nedalāmību un drošību.

Kā apliecināja apgabaltiesa, demokrātiskā valstī personai ir tiesības izteikt savus uzskatus un idejas, publicējot savu viedokli rakstiski, tomēr tiesa nepiekrita aizstāvības viedoklim, ka apsūdzētā uzskatu sakritība ar Krievijas oficiālo pozīciju ir nejaušība.

Tāpat tiesa norādīja, ka advokāts un pats Seredenko sevi uzskata par cilvēktiesību aizstāvi, publicistu un pilsonisko aktīvistu, tomēr apgabaltiesa secinājusi, ka tas nav pretrunā apriņķa tiesas secinājumam, ka apsūdzētā rīcības mērķis bija īstenot Krievijas ietekmes aktivitātes Igaunijā Krievijas ārpolitikas un drošības politikas mērķu vārdā.

Tiesa piekrita zemākas instances tiesas secinājumam, ka personas izteikšanās brīvība nav pārāka pār Igaunijas drošību.

Apcietinājumā Seredenko atrodas kopš 2021.gada marta, bet lieta tiesai tika nodota pērn rudenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu