Elektroniskajā izmēģinājumā latviešu valodas eksāmenā piedalīsies 7000 skolēnu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai veiksmīgi turpinātu jauno Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmas izstrādi un ieviešanu, 20.decembrī 7000 vidusskolēnu un profesionālo skolu audzēkņu piedalīsies latviešu valodas elektroniskajā izmēģinājuma eksāmenā, informē Valsts izglītības satura centrs (VISC).

Testētāji un sistēmas izstrādātāji pārbaudīs augstākā līmeņa latviešu valodas un literatūras eksāmena tehnisko un saturisko norisi, bet 11.klases skolēniem būs iespēja izmēģināt latviešu valodas optimālā līmeņa pārbaudījumu tiešsaistē.

Testēšana tiek plānota divās daļās. Pirmajā testēšanas posmā tiks veikts sistēmas noslodzes tests - tā uzdevums ir pārbaudīt sistēmas veiktspēju ar reāliem lietotājiem un šis testēšanas posms tiks uzsākts plkst.13.45.

"Ja latviešu valodas izmēģinājuma eksāmena norises sākumā neizdodas uzsākt pārbaudījuma izpildi līdz plkst.14, skolēni eksāmenu var neturpināt", skaidro Izglītības un zinātnes ministrijas IT departamenta direktora vietnieks informācijas tehnoloģiju jomā Kaspars Veldre.

Dalība izmēģinājuma eksāmenā ir brīvprātīga. Tā ir iespēja pedagogiem un skolēniem iepazīties ar eksāmenu procesa norisi, kā arī sistēmas izstrādātāji var novērst konstatētās problēmas un atbalstīt skolas veiksmīgākai sistēmas ieviešanai.

Latviešu valodas un literatūras augstākā līmeņa eksāmenā skolēniem būs jāveic zināšanu un teksta izpratnes pārbaudes uzdevumi.

Savukārt optimālā līmeņa latviešu valodas eksāmenā skolēniem jāveic astoņi teksta satura un valodas līdzekļu analīzes uzdevumi un no izvēlētā temata jāuzraksta argumentēta eseja vai pārspriedums.

Jau ziņots, ka iepriekšējā elektroniskā izmēģinājuma eksāmenā 10.novembrī ne visām skolām un skolēniem izdevās pievienoties. VISC atzina, ka plānotais tiešsaistes eksāmens angļu valodā ļāva identificēt tehniskās problēmas, kas ietekmē eksāmenu kārtošanu tiešsaistē.

VISC atvainojās par sagādātajām neērtībām un izsaka pateicību gan skolēniem, gan eksāmenu organizēšanā un norisē iesaistītajiem skolu darbiniekiem, skolotājiem, kuri brīvprātīgi iesaistījās eksāmena izmēģinājumā.

Vasarā apstiprinātie noteikumi par centralizēto eksāmenu saturu un norises kārtību paredz paredz, ka no 2022./2023.mācību gada pakāpeniski notiks pāreja uz augstākā līmeņa valsts pārbaudes darbu īstenošanu tiešsaistē. Augstākā līmeņa eksāmena izmēģinājums angļu valodā bija pirmais solis, lai virzītos uz šo noteikumu praktisko realizāciju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu