Faktomāts Vai, ziedojot pa telefonu, ir jāmaksā PVN? (3)

Juris Jurāns
, TVNET | KLIK žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto TVNET kolāža

"Tauta ziedo slimiem bērniem un valsts varai?" lasāms ierakstā, kas ieguvis popularitāti sociālās saziņas vietnē Facebook. Ieraksta autore norāda, ka, ziedojot labdarības akcijai "Eņģeļi pār Latviju", papildus jāmaksā arī pievienotās vērtības nodoklis, autores vārdiem, "valsts varai". TVNET faktu pārbaudes projekts Faktomāts skaidro, ka ieraksts ir maldinošs, jo ar telefona starpniecību veiktais ziedojums netiek aplikts ar nodokli.

Ierakstā, ar kuru dalījušies gandrīz četri tūkstoši cilvēku, pausts sašutums, ka veiktie ziedojumi tiek aplikti ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), kā rezultātā, autoresprāt, iedzīvotāji atdot naudu ne tikai palīdzībai nelaimē nonākušajiem, bet arī "valsts varai".

Foto: Ekrānšāviņš no Facebook

"Bērnu slimnīcas fondam par saņemtajiem ziedojumiem nodokļi nav jāmaksā un publiski norādītā akcijas "Eņģeļi pār Latviju" savākto ziedojumu kopsumma 100% apmērā tiek novirzīta tikai bērnu veselības vajadzībām," portālam TVNET skaidro vieni no akcijas "Eņģeļi pār Latviju" organizatoriem - Bērnu slimnīcas fonds (BSF). Saskaņā ar fonda pārstāves teikto, lai sniegtu papildu iespējas ziedotājiem, ir noslēgts līgums ar kompāniju "TET", kas nodrošina naudas vākšanu arī ar telefonu starpniecību.

Tajā pašā laikā fondā norāda, ka, ziedojot pa telefonu, starpnieks jeb uzņēmums "TET" ietur savas noteiktās pakalpojuma izmaksas, kā arī jau minēto PVN nodokli. "Šādā veidā saziedoto summu Bērnu slimnīcas fonds saņem no "TET", kad tas ieturējis savas noteiktās pakalpojumu izmaksas," uzsver BSF pārstāvji. Fonda pārstāvji apliecina, ka administratīvo izmaksu segšanai netiek lietota saziedotā nauda.

“Bērnu slimnīcas fonds saziedoto naudu saņem no “TET” pēc tam, kad parakstīts akts par savstarpējiem norēķiniem, kur “TET” norāda “maksu par ziedojumu savākšanu,” atklāj fondā. Summa tiekot aprēķināta proporcionāli apstrādāto zvanu skaitam un tajā iekļauts arī minētais PVN. Līdz ar to sanāk, ka BSF no uzņēmuma saņem naudu, ar jau ieturētu pakalpojuma sniegšanas maksu un PVN.

Par “TET” pakalpojuma izmaksām rakstījuši vairāki mediji – viena no agrākajām publikācijām ir no 2005.gada. Ik pa laikam šī tēma uzpeld publiskajā diskusijā, ar jautājumu, cik korekti vai ētiski ir valsts uzņēmumam iekasēt apkalpošanas maksas par ziedojumiem. Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, 51% uzņēmuma daļu pieder SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor", kura daļas, savukārt, 100% apmērā pieder Ekonomikas ministrijai.

Uzņēmuma “TET” pārstāve Laura Jansone skaidro: “Bērnu slimnīcas fondam tiek izrakstīts rēķins par telefona pakalpojuma nodrošināšanas izmaksām.” Jansone norāda, ka rēķina apmaksa paliek BSF pārziņā – izmantot saziedotos līdzekļus vai segt to no citiem finanšu avotiem. Norādīta uz pretrunu starp viņas un BSF pārstāvju teikto, Jansone uzsvēra, ka fonds ir tiesīgs izvēlēties – norēķināties par pakalpojumu atsevišķi vai “savstarpējā ieturējuma veidā, pirms ziedojuma summas pārskaitīšanas”.

“PVN ir valsts uzstādīts patēriņa nodoklis, ko maksā gala patērētājs, iegādājoties preces vai saņemot pakalpojumus,” skaidro Jansone. Tāpat viņa norāda, ka PVN iekasēšana un vēlāk tā iemaksa valsts budžetā ir noteikta likumā. Jautāta par pakalpojuma nodrošināšanas izmaksām, proti, cik BSF ir jāmaksā uzņēmumam par sniegtajiem pakalpojumiem, Jansone uzsver, ka tā ir noteikta līgumā starp uzņēmumu un fondu un līdz ar to tā ir neizpaužama informācija.

“Līdz šim akcijā “Eņģeļi pār Latviju” aptuveni trešā daļa ziedojumu veikti ar zvanu,” skaidro BSF pārstāvji. Pārējie ziedojumi tiek veikti ar bankas pārskaitījumu vai skaidrā naudā, kādā no daudzajām ziedojumu kastītēm. Fonda pārstāvji atgādina, ka ziedošanas veidi ir dažādi un neskaidrības ar PVN ir saistītas tikai ar ziedojumiem, kas veikti ar telefonu. "BSF interneta vietnē www.bsf.lv, kur var izvēlēties dažādas maksājuma veikšanas metodes," stāsta fondā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu