Pirmās instances tiesa attaisno aizliegtas ierīces glabāšanā apsūdzēto Ušakovu (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krimināllietā apsūdzētais Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs pirms tiesas sēdes Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kur plānots izskatīt krimināllietu par aizliegtas videonovērošanas ierīces glabāšanu.
Krimināllietā apsūdzētais Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs pirms tiesas sēdes Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kur plānots izskatīt krimināllietu par aizliegtas videonovērošanas ierīces glabāšanu. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas pilsētas tiesa trešdien attaisnoja par aizliegtas videonovērošanas ierīces glabāšanu apsūdzēto Eiropas Parlamenta (EP) deputātu, bijušo Rīgas mēru Nilu Ušakovu (S).

Prokuratūrai vēl būs iespēja par spriedumu iesniegt protestu. Tādā gadījumā lieta būs jāskata Rīgas apgabaltiesai.

Prokurors Juris Ločmelis žurnālistiem pēc sprieduma pasludināšanas sacīja, ka pašlaik nevar komentēt, vai spriedums tiks pārsūdzēts. Par sprieduma pārsūdzēšanu Ločmelis lems pēc iepazīšanās ar spriedumu.

Savukārt Ušakovs pēc sprieduma pasludināšanas žurnālistiem uzsvēra, ka neko citu no sprieduma arī nebija sagaidījis, jo Latvija ir tiesiska valsts un šāda veida "politiski pasūtītās lietas" nevar beigties ar notiesājošu spriedumu.

Ušakovs iepriekš pēdējā vārdā Rīgas pilsētas tiesā apgalvojis, ka šī krimināllieta bija un ir nepieciešama tikai tādēļ, lai publiski grautu politiķa reputāciju, mēģinot padarīt viņu par noziedznieku.

Pret Ušakovu ierosinātais kriminālprocess ir instruments negatīva publiska viedokļa uzturēšanai par viņu un tādēļ pēc būtības tas pats par sevi ir sods, uzskata apsūdzētais.

Politiķim šķiet, ka apsūdzība ir vīlusies par to, ka viņš nav zinājis par albumu, un vēl jo mazāk - par tā saturu, kuru nolikušas apsūdzībai, stipri iespējams, zināmas personas viņa nepatiesai apsūdzēšanai.

Ušakovs pēdējā vārdā uzsvēris, ka šī pēc savas būtības ir absolūti politiska lieta ar procesuāliem pārkāpumiem, manipulācijām ar atzinumiem, ar speciālistiem un lieciniekiem.

Politiķis pēdējā vārdā atkārtoja, ka viņš nav iegādājies, glabājis kādu aizliegtu ierīci un nav zinājis neko par albumu, un vēl jo mazāk - par tajā esošo noslēpto ierīci.

Tai vietā, lai meklētu vainīgās personas, kuras ir ienesušas un izvietojušas albumu ar ieslēptu ierīci vienā no Rīgas domes telpām, izmeklēšana pasludinājusi viņu par apsūdzēto.

Prokuratūra apsūdzību Ušakovam uzrādīja pagājušā gada nogalē pēc Krimināllikuma panta par sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem speciāli radītu vai pielāgotu iekārtu, ierīču vai instrumentu aprites aizlieguma pārkāpšanu.

Par šādu nodarījumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, sabiedrisko darbu, vai naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos uz laiku līdz pieciem gadiem.

Pērn novembrī EP atcēla Ušakovam deputāta imunitāti. Ušakovs gan saglabā EP deputāta pilnvaras, jo tās ir Latvijas valsts piešķirtas viņam kā eiroparlamentārietim un neviena cita iestāde tās nevar atņemt.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2019.gada janvārī toreizējā Rīgas mēra Ušakova darba kabinetā Rīgas domē izņēma ierīci, kas izmantojama sevišķā veidā veicamajiem operatīvās darbības pasākumiem.

Vēlāk KNAB par šīs grāmatas izskata aizliegtās videonovērošanas ierīces glabāšanu rosināja Ģenerālprokuratūrai apsūdzēt pašu bijušo Rīgas mēru.

KNAB iepriekš izplatītajā paziņojumā norādīja, ka persona savā darba kabinetā glabājusi stratēģiskās nozīmes ierīci, kas paredzēta sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem, proti, videodokumentēšanai un audioinformācijas ieguvei slēptā veidā.

Šāda veida ierīci fiziskām personām ir aizliegts iegādāties, glabāt un lietot. Ierīce bijusi maskēta kā cits priekšmets, kas vizuāli atgādina albumu vai grāmatu.

Eiroparlamentārietis iepriekš norādījis, ka tiesas procesa pamatā ir mape, kurā ielīmēta slēpta videokamera un uzlādes vads ar adapteru. Pēc bijušā Rīgas mēra paustā, mape tika atrasta mēra sēžu un pieņemšanas telpā Rīgas domē, kuru viņš izmantoja, lai rīkotu darba sanāksmes un sniegtu intervijas. Tāpat telpas tika izmantotas publiskiem un reprezentatīviem pasākumiem. Politiķis uzsvēris, ka tā ir telpa, kas bija pieejama visiem apmeklētājiem, piemēram, Muzeju naktīs.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu