Saeimā tālāk vērtēs iniciatīvu par tiesībām uz cieņpilnu nāvi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien lēma nodot vērtēšanai komisijās iniciatīvu "Par tiesībām uz cieņpilnu nāvi" jeb par valsts apmaksātu hospisa aprūpes pakalpojuma ieviešanu Latvijā.

Pilsoņu kolektīvo iesniegumu turpmāk izvērtēs Saeimas Sociālo un darba lietu komisija un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Iniciatīvu kopīgi iesnieguši 13 324 Latvijas iedzīvotāji.

Jau ziņots, ka iniciatīvu par valsts apmaksātu hospisa aprūpes pakalpojuma ieviešanu Saeimā iesniegusi labdarības organizācija "Hospiss LV", aģentūru LETA informēja organizācijas mediju pārstāve Agneta Anna Vēmane. Sabiedrības iniciatīvu portālā "manabalss.lv" iniciatīvu parakstījuši 13 454 atbalstītāji.

Labdarības organizācijas "Hospiss LV" vadītāja Ilze Neimane-Nešpora norādīja, ka savāktie paraksti liecina par aktualitāti un iniciatīvas nozīmību Latvijas iedzīvotāju vidū. Viņa skaidroja, ka sabiedrība no tā iegūs vienlīdzīgas tiesības un iespēju nomirt cieņpilni, saņemot nepieciešamo sociālo, veselības, garīgo un psihoemocionālo aprūpi un atbalstu. Tāpat sabiedrība Latvijas sabiedrībā veidosies uz cilvēka izvēles iespējām balstīta cieņpilna un bezaizspriedumu izpratne par hospisa pakalpojumiem gan iedzīvotāju, gan valsts un pašvaldību darbinieku un veselības aprūpes un labklājības nozares speciālistu vidū.

Statistikas dati par 2021.gadu liecina, ka Latvijā ik gadu nomirst ap 29 000 iedzīvotāju. No tiem tikai 10% piedzīvo ātru nāvi. Tas nozīmē, ka 90% mirstošo cilvēku un viņu tuvinieki saskaras ar fiziskām un psiholoģiskām problēmām, jo veselības aprūpes sistēma Latvijā nenodrošina mirstošo cilvēku aprūpi.

Iepriekš TV3 vēstīja, ka pastāv bažas, ka pēc LM īstenotā pilotprojekta "Hospisa aprūpe mājās pilngadīgām personām un atbalsts viņu ģimenes locekļiem" beigu termiņa 31.decembrī šie atbalsta pasākumi netiks turpināti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu