Interneta vidē nopludināti privāti attēli, kurus uzņēmuši roboti - putekļsūcēji (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: iRobot

Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta izdevums "MIT Technology Review" vēsta, ka ir ieguvis 15 ekrānuzņēmumu ar privātām ainām, kas 2022. gada sākumā tika publicēti vairākās slēgtās sociālo tīklu grupās. Kā norāda izdevums, attēlus uzņēmuši roboti - putekļsūcēji.

Īpaši aktīvi attēli tikuši publicēti 2020. gadā dažādos Venecuēlas tiešsaistes forumos, ziņo medijs "Gordon".

Attēlus nav uzņēmis cilvēks, bet gan iRobot Roomba J7 sērijas robotu-putekļsūcēju izstrādes versijas. Pēc tam attēli tika nosūtīti jaunuzņēmumam "Scale AI", kas slēdz līgumus ar darbiniekiem visā pasaulē, lai tie marķētu audio, foto un video datus, kurus izmanto mākslīgā intelekta apmācībai.

"MIT Technology Review" publikācijā minēts, ka nopludinātie attēli atšķiras pēc veida un jutīguma. Intīmākais no publicētajiem attēliem bija videoklipu sērija, kurā redzama jauna sieviete tualetē, kuras seja galvenajā attēlā ir aizsegta, bet ir redzama "graudainajos" attēlos, kas redzami zemāk. Citā attēlā zēns, kurš, šķiet, ir astoņus vai deviņus gadus vecs un kura seja ir skaidri redzama, ir izgūlies uz vēdera uz istabas grīdas. 

Publikācijā norādīts, ka šis un citi attēli bija tās pašas ainas, ko regulāri uztver un nosūta atpakaļ uz "mākoni" - datu krātuvi ar stingru glabāšanas un piekļuves kontroli. 

Pasaulē lielākais robotizēto putekļsūcēju piegādātājs "iRobot" ir apstiprinājis izdevumam, ka šie attēli ir uzņemti 2020. gadā ar "Roomba" robotiem.

Tomēr tie nav veikalos nopērkamie roboti-putekļsūcēji, bet gan īpaši prototipi, kurus izmanto "maksas datu vācēji".

Ražotājs norādīja, ka šāda tipa ierīces ir marķētas ar uzlīmi "notiek video ierakstīšana". Turklāt "apmaksātie datu vācēji", kā arī cilvēki, kuriem uzņēmums maksā par dalību ierīces testēšanā, ir parakstījuši līgumus, kas apliecina, ka viņi nosūta datu plūsmas, tostarp video, atpakaļ uzņēmumam apmācības vajadzībām.

Saskaņā ar "iRobot" sniegto informāciju šiem apmaksātajiem datu vācējiem bija "jāizņem ārā viss, ko viņi uzskata par konfidenciālu, no jebkuras telpas, kurā darbojas robots, tostarp bērni".

Tiek ziņots, ka "iRobot" nav atļāvis "MIT Technology Review" iepazīties ar piekrišanas līgumiem un nav devis iespēju nevienam no saviem apmaksātajiem darbiniekiem kārtīgi izprast noteikumus.

"iRobot" pārstāvis Džeimss Bausmans izdevumam norādīja, ka uzņēmums ir "veicis visus piesardzības pasākumus, lai nodrošinātu personas datu drošu apstrādi" un ka attēli, kas kopīgoti ar "MIT Technology Review", tika "izplatīti, pārkāpjot rakstisku vienošanos par informācijas neizpaušanu starp "iRobot" un attēlu anotācijas pakalpojumu sniedzēju".

Savukārt "iRobot" izpilddirektors Kolins Engls paziņoja, ka "iRobot" pārtrauc attiecības ar pakalpojumu sniedzēju, kas nopludināja attēlus. 

Uzņēmums "aktīvi izmeklē šo jautājumu un veic pasākumus, lai palīdzētu nākotnē novērst līdzīgu attēlu noplūdi no jebkura pakalpojumu sniedzēja."

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu