Tiesai nodota lieta pret NVA amatpersonām par neatbilstošu dzeloņstiepļu piegādi žogam uz robežas ar Baltkrieviju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dzeloņstiepļu žogs uz Latvijas-Baltkrievijas robežas.
Dzeloņstiepļu žogs uz Latvijas-Baltkrievijas robežas. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Prokuratūra nodevusi Rīgas pilsētas tiesai krimināllietu pret Nodrošinājuma valsts aģentūras amatpersonām un vienu uzņēmēju par iespējamu krāpšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu piegādājot neatbilstošas dzeloņstieples žogam uz robežas ar Baltkrieviju.

Apsūdzības pēc Iekšējās drošības biroja veiktās izmeklēšanas celtas par krāpšanu lielā apmērā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisīja smagas sekas, informēja prokuratūra.

Prokuratūra uzskata, ka laikā no 2021.gada 20.oktobra līdz 2021.gada 6.decembrim apsūdzētais uzņēmējs, rīkojoties uzņēmuma interesēs līdzdalībā ar Nodrošinājuma valsts aģentūras četrām amatpersonām kā atbalstītājiem piegādāja aģentūrai 25 000 metrus dzeloņstieples "Concertina" CBT-60, kas paredzēta pagaidu dzeloņstiepļu žoga izbūvei uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, apzinoties, ka dzeloņstieple neatbilst NVA izvirzītajiem raksturlielumiem.

Tādā veidā apsūdzētās personas izkrāpa Latvijai piederošos naudas līdzekļus 373 602 eiro apmērā, kas bija NVA piešķirti no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētās NVA amatpersonas rīkojās neatbilstoši dienesta interesēm un veicamajiem uzdevumiem un ļaunprātīgi izmantoja savu dienesta stāvokli, kā rezultātā valstij nodarīti zaudējumi 373 602 eiro apmērā.

Tāpat tiesai nodots process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai, jo pirmstiesas kriminālprocesā iegūtie pierādījumi norāda uz to, ka apsūdzētā fiziskā persona izdarīja krāpšanu uzņēmuma interesēs.

Lieta nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas tiesai.

LETA jau rakstīja, ka pērn NVA noslēdza līgumus par dzeloņstiepļu piegādi ar uzņēmumiem "Aimasa" un "DN Sistēmas". "Aimasa" tika pie 275 650 eiro un 484 500 eiro apjomīgiem līgumiem, bet "DN Sistēmas" pie 239 217 eiro līguma. "Aimasa" arī uzvarēja iepirkumā par pagaidu dzeloņstiepļu žoga uzstādīšanu un kopējā līguma summa bija 2 035 394 eiro.

Kā liecina "firmas.lv" dati, būvniecības uzņēmuma "Aimasa" lielākais īpašnieks ir Sandris Apsīts - 50%, 40% daļu uzņēmumā pieder Aināram Cakaram, bet atlikušie 10% - Jānim Dreimanim. 2021.gadā uzņēmums apgrozīja 32 061 744 eiro un strādāja ar 1 596 420 eiro peļņu.

Visa veida nožogojumu tirdzniecībā strādājošā "DN Sistēmas" pieder Santai un Jurim Teivāniem. Uzņēmums pērn apgrozīja 1 047 135 eiro un strādāja ar 76 522 eiro peļņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu