Jāmeklē risinājumi pieaugošo izmaksu slogam slimnīcās, norāda Meņģelsone

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministre Līga Meņģelsone (AS)
Veselības ministre Līga Meņģelsone (AS) Foto: Evija Trifanova/LETA

Jāmeklē risinājumi enerģētikas, būvniecības, pacientu ēdināšanas un citu administratīvo izmaksu pieauguma radītajam neplānotajam slogam ikvienai slimnīcai, šodien Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) apmeklējumā pauda veselības ministre Līga Meņģelsone (AS).

"Mums kopā ar valdības partneriem būs jāmeklē risinājumi, kā šo amortizēt, lai nodrošinātu nepārtrauktu un kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību," uzsvēra Meņģelsone.

Pirmajā darba vizītē veselības ministre iepazinās ar RAKUS valdi un struktūrvienību vadītājiem, kā arī pārrunāja slimnīcas stratēģijas projektu 2023.-2028.gadam.

"Universitātes slimnīcas ir veselības aprūpes "mugurkauls" un veselības aprūpes ekselences centri, kam jāsekmē pakalpojumu pieejamība, attīstība un kvalitāte visā Latvijā. RAKUS ir viens no svarīgākajiem mūsu veselības aprūpes posmiem," akcentēja veselības ministre.

Meņģelsone šodien pārliecinājusies, ka pēdējos gados RAKUS ir attīstīta gan mūsdienīga ārstniecības vide, gan pakalpojumu kvalitāte, kas līdzinās lielu Rietumeiropas universitāšu slimnīcu līmenim. "Neskatoties uz pēdējiem gadiem pandēmijas ēnā, RAKUS spējis attīstīt arī zinātniski pētniecisko darbību un tālākizglītību. Tomēr vēl daudz izaicinājumu ir priekšā," tiekoties ar slimnīcas vadību pauda politiķe.

Vizītes laikā ministre iepazinās ar RAKUS ieceri izveidot visaptverošu vēža centru, kā arī apmeklēja stacionāra "Gaiļezers" un Latvijas Onkoloģijas centra operāciju blokus.

"Vēža centra sertificēšana ir vēl viens nozīmīgs solis pretī mūsdienīgai un uz pacientu orientētai veselības aprūpei - tā ir paradigmu maiņa onkoloģisko saslimšanu ārstēšanā. RAKUS ir spēcīgs daudzprofilu ārstniecības potenciāls un kompetence, tāpēc tiekšanās pēc globālās prakses un atbilstošas vides sakārtošana to tikai pilnveidos," pārliecināta Meņģelsone.

Veselības ministre šodien apmeklēja arī Aptiekas dienestu un tikās ar Latvijas Onkoloģijas centra vadību un vadošajiem speciālistiem.

Kā informē RAKUS pārstāvji, slimnīcas vadība ar ministri un VM pārstāvjiem pārrunājuši aktuālos jautājumus, piemēram, energoresursu un ēdināšanas sadārdzinājums, slimnīcas pakalpojumu tarifu pārskatīšanas nepieciešamība, jaunā atalgojuma modeļa ieviešana, personāla veselības apdrošināšana un akūti trūkstošo ārstu, māsu, māsu palīgu un sanitāru vakanču personāla piesaistes veicināšanas risinājumi.

RAKUS slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis un valdes locekļi profesors Haralds Plaudis, Andis Pinkulis un Kaspars Plūme, kuri prezentēja svarīgākos faktus un datus par slimnīcas turpmākās attīstības stratēģiskajiem mērķiem un iecerēm, sniedza pārskatu par līdz šim sasniegto veselības pakalpojumu nodrošināšanā, kas centrēti uz pacientu ārstēšanu un aprūpi.

Diskusijās par slimnīcas aktuālajiem jautājumiem piedalījās arī slimnīcas padomes priekšsēdētāja Tīna Kukka, ārstniecības direktore Ilze Pučkure un VM Veselības aprūpes departamenta direktore Sanita Janka.

Meņģelsone sarunā pateikusies Paeglītim un slimnīcas kolektīvam par konstruktīvu un racionālu pieeju dažādu grūtību pārvarēšanā. Ministrei arī bijusi iespēja pārliecināties par veiktajiem uzlabojumiem pacientu raitākai apkalpošanai un ērtākai nokļūšanai līdz ārsta konsultāciju kabinetam, norāda slimnīcā.

RAKUS valdes priekšsēdētājs Paeglītis norādīja, ka slimnīca mērķtiecīgi ievieš izstrādāto attīstības stratēģiju nākamajiem sešiem gadiem, pilnveidojot infrastruktūru, kā arī plānojot jaunā Ārstniecības korpusa izbūvi Hipokrāta ielas teritorijā, lai pacientiem būtu iespēja ērti saņemt pakalpojumus vienuviet.

Veselības ministre arī apmeklēja jaunuzcelto Aptiekas loģistikas ēku, kurā turpmāk centralizēti vismaz trīs mēnešu vajadzībām uzglabās zāļu rezerves. Tāpat šajā vietā glabāsies medicīnas ierīču rezerves. Ar automatizēta robota palīdzību tiks nodrošināta 45 000 zāļu iepakojumu automatizēta piegāde, komplektēšana un uzglabāšana, informēja RAKUS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu