Ķekavas novadā būs viens atkritumu apsaimniekotājs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"CleanR" būvniecības aktritumu šķirošanas un pārstrādes centrs "Nomales"
"CleanR" būvniecības aktritumu šķirošanas un pārstrādes centrs "Nomales" Foto: Paula Čurkste / LETA

Ķekavas novadā plānots rīkot konkursu, lai izraudzītos vienu atkritumu apsaimniekotāju visam novadam, pašvaldībā noskaidroja aģentūra LETA.

Pēc pašvaldību apvienošanas, izveidojusies situācija, ka vēsturiskajā Ķekavas novada teritorijā, atkritumu apsaimniekošanu veic uzņēmums "CleanR", bet bijušā Baldones novada teritorijā SIA "Ogres marss".

Ķekavas novada pašvaldības izpilddirektore Jolanta Jansone skaidro, ka atkritumu apsaimniekošanas kārtību pašvaldību teritorijās nosaka Atkritumu apsaimniekošanas likums. Tas uzliek pienākumu ar publiskā iepirkuma starpniecību noteikt komersantu, kurš par saimnieciski visizdevīgāko cenu veiks atkritumu apsaimniekošanu visā novada teritorijā.

Iepirkums par sadzīves atkritumu un mājsaimniecībās radīto būvniecības atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu, šķirošanu un uzglabāšanu Ķekavas novadā tika veikts 2018.gadā. Līgums ar "CleanR" kā ar saimnieciski visizdevīgākā piedāvājuma iesniedzēju tika noslēgts uz septiņiem gadiem un tā darbība beigsies 2025.gadā.

Laikā, kad pašvaldība organizēja publisko iepirkumu un slēdza līgumu, Baldones pilsēta un pagasts nebija iekļauti Ķekavas novada teritorijā. Baldonē iepirkums nav ticis organizēts, un atkritumu apsaimniekotāja izvēlē likums nav ticis ievērots.

Pašlaik Ķekavas novada pašvaldība ir uzsākusi atkritumu apsaimniekošanas sistēmas sakārtošanu. Ar mērķi nodrošināt, ka atkritumu apsaimniekošana atbilst valstī spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, atkritumu apsaimniekošanu līdz nākamajam pakalpojuma iepirkumam visā novada teritorijā nodrošinās atbilstoši likuma prasībām iepirktais komersants. Domes deputātiem vēl esot jālemj, no kura datuma novada teritorijā būs viens atkritumu apsaimniekotājs.

Savukārt kārtējais iepirkums par atkritumu apsaimniekošanu Ķekavas novada teritorijā tiks uzsākts nākamajā gadā, un tajā ir iespējas piedalīties gan "CleanR", gan "Ogres marss", gan citiem komersantiem, kas veic atkritumu apsaimniekošanu un atbildīs publiskā iepirkuma nolikuma prasībām.

Kad iepirkums noslēgsies, tās rezultātus izskatīs un apstiprinās novada domes deputāti. Līdz tam apgalvojumi par to, ka turpmāk atkritumu apsaimniekošanu novadā veiks viens vai otrs komersants esot pārsteidzīgi un nepamatoti, norādīja pašvaldībā.

Tikmēr Baldones pilsētas iedzīvotāji sociālajā vietnē "Facebook" pauduši satraukumu, par to, ka no nākamā gada marta mainīšoties atkritumu apsaimniekotājs, jo "CleanR" pakalpojumi viņu ieskatā esot dārgāki nekā "Ogres marss" piedāvājums.

Uzņēmums "Ogres marss" savā mājaslapā publicējis arī Ķekavas novada domes paziņojumu, kurā norādīts, ka pašvaldība 2023.gadā slēgs līgumu ar Publisko iepirkumu likumā noteiktā kārtībā izvēlētu atkritumu apsaimniekotāju, kurš pārņems "Ogres marss" saistības ar Baldones pilsētas un pagasta iedzīvotājiem.

Tajā norādīts, ka vienošanās ar sadzīves atkritumu apsaimniekotāju, kas nav noslēdzis līgumu ar pašvaldību, zaudē spēku triju mēnešu laikā no dienas, kad pašvaldība ir noslēgusi līgumu ar sadzīves atkritumu apsaimniekotāju.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija "Ogres marss" 2021.gadā strādājis ar 620 000 eiro apgrozījumu un 48 190 eiro peļņu. Uzņēmums pieder Lienei Saulītei.

Savukārt atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums "CleanR", kas ietilpst "CleanR grupā" 2021.gadā strādājis ar 41 miljona eiro apgrozījumu un 3,31 miljona eiro peļņu.

Grupas apgrozījums 2021.gadā bija 53,779 miljoni eiro, bet peļņa - 5,95 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu