Talsu novada domnieki sev samazina atalgojumu, darbiniekiem - palielina

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Talsu novada domes priekšsēdētāja Eva Kārkliņa
Talsu novada domes priekšsēdētāja Eva Kārkliņa Foto: Talsu novada dome

No šī gada Talsu novada domes vadībai un komiteju priekšsēdētājiem par aptuveni 20% samazinās atalgojumu, savukārt pašvaldības darbinieku atalgojums palielināsies, informēja pašvaldības pārstāve Inita Fedko.

2021.gada novembrī Talsu novada domes vairākums apstiprināja būtisku atalgojuma palielinājumu domes priekšsēdētājam, vietniekiem un komiteju priekšsēdētājiem, nosakot citus atalgojuma aprēķināšanas koeficientus. Priekšsēdētāja un vietnieku atalgojums tolaik pieauga par vairāk nekā 50%, bet komiteju priekšsēdētājiem - 451% par nostrādātām 160 stundām.

Talsu novada domes priekšsēdētāja Eva Kārkliņa pauda nostāju, ka 2021. gadā pieņemtais lēmums bija politisks un neveicinājis gaidīto darba rezultātu sasniegšanu, tāpēc pērn apstiprināts atsevišķs dokuments "Talsu novada domes deputātu darba samaksas un sociālo garantiju nolikums".

No šī gada Talsu novada domes priekšsēdētājas un vietnieku, kā arī komiteju priekšsēdētāju un vietnieku atalgojuma aprēķināšanā tiek samazināti iepriekš noteiktie koeficienti, kas radīs atalgojuma samazināšanu par aptuveni 20%.

Savukārt deputātu atalgojuma aprēķināšanai noteiktie koeficienti un līdz ar to arī algas apmērs paliks iepriekšējais.

Deputātu apstiprinātais Talsu novada pašvaldības iestāžu amata katalogs sakārto pašvaldības darbinieku amatiem atbilstošās saimes, apakšsaimes un noteikto līmeni pēc Ministru kabineta noteikumiem. Tie, vērtējot amatu klasificēšanas rezultātus, nodrošina, lai vienādi vai līdzīgi amati, ņemot vērā amata vai darba aprakstā noteiktos pienākumus, amata veikšanai nepieciešamās izglītības un profesionālās pieredzes prasības, tiktu klasificēti vienādi visās pašvaldības iestādēs.

Apstiprinātais Talsu novada pašvaldības amatpersonu un darbinieku atlīdzības nolikums nosaka arī vienotu darbinieku vērtēšanas procesu, kas līdz šim apvienotajos novados atšķīrās. Darbinieku novērtēšana, ko paredz likums, atalgojuma noteikšanā ir būtisks, jo tas nošķir vienāda nosaukuma amatus pēc cilvēku profesionalitātes, pieredzes un darba veikšanas standartiem. Talsu novada pašvaldības jaunā vērtēšanas sistēma ietvers darbinieku sniegumu mērķu izpildē un profesionālo kvalifikāciju, kas balstīta izglītībā un pieredzē.

Tāpat atlīdzības nolikumā definēts iespējamais papildu atbalsts darbiniekiem, proti, piemaksu noteikšanas un prēmiju un naudas balvu piešķiršanas kārtība, sociālās garantijas.

Veiktās izmaiņas paredz, ka no šī gada palielināsies pašvaldības darbinieku atalgojums. Aptuvenās prognozes liecina, ka tas šā gada budžetā prasīs aptuveni četrus miljonus eiro.

Jaunā atalgojuma kārtība paredz, ka atalgojums nevienam pašvaldības darbiniekam noteikti nesamazināsies. Atalgojuma līmenis var nepaaugstināties, ja iepriekš darbiniekam noteikts neatbilstoši augsts atalgojums: noteikts amats, kas nebūtu piešķirams, jo pienākumi neatbilst veicamajam amatam. "Pārējos gadījumos atalgojums var palielināties līdz 20%: tas ir palielinājums, ko varam atļauties, ņemot vērā budžeta iespējas. Ar šo noteikumu ieviešanu mēģinām risināt personāla jautājumus, jo pašlaik neesam ļoti pievilcīgi darba ņēmējiem," piebilst domes priekšsēdētājas vietnieks Aldis Pinkens (JV).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu