Eiropa nedrīkst būt naiva un pieļaut Ķīnas iebrukumu Taivānā, uzsver bijušais NATO ģenerālsekretārs (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens
Bijušais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens Foto: Reuters / Scanpix

Bijušais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens uzskata, ka Eiropa ir pārāk naiva attiecībā uz Ķīnas un Taivānas situāciju un tai jādara vairāk, lai novērstu Ķīnas iebrukumu Taivānā.

Rasmusens vizītē Taibei atzina, ka Eiropas un NATO valstis bija pārāk naivas pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā un riskē pieļaut to pašu kļūdu attiecībā uz Ķīnu.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas joprojām uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu.

Taivāna pastāvīgi dzīvo Ķīnas iebrukuma draudu ēnā, un Krievijas iebrukums Ukrainā ir vairojis bažas, ka Pekina var rīkoties līdzīgi attiecībā pret Taivānu.

"Pasaule līdz šim nav pievērsusi pietiekamu uzmanību spriedzei Taivānas šaurumā," žurnālistiem Taibei sacīja Rasmusens.

"Mums būtu jāsaprot, ka konfliktam starp Ķīnu un Taivānu ir un būs globālas sekas. Tāpēc mēs esam globāli ieinteresēti nepieļaut šīs spriedzes pāraugšanu bruņotā konfliktā," uzsvēra Rasmusens.

Lai gan ASV joprojām ir Taivānas galvenā militārā sabiedrotā, Eiropas un NATO valstīm būtu jāsagatavojas īstenot politiku, kas liks Pekinai divreiz padomāt par iebrukumu Taivānā, uzskata bijušais NATO ģenerālsekretārs.

"Es domāju, ka mums būtu jāreaģē apņēmīgi, ja Ķīna uzbruktu Taivānai, un mums būtu jāaizstāj stratēģiskā neskaidrīb ar stratēģisku skaidrību," norādīja Rasmusens.

Viņš sacīja, ka Eiropa varētu sākt apmācīt Taivānas karavīrus Eiropas valstīs un dalīties ar Taivānu militārajā un kiberdrošības aprīkojumā, lai nodrošinātu, ka Taivāna spēj sevi aizsargāt. Bet, pats galvenais, Eiropai būtu jāpiemēro visaptverošas un pamatīgas sankcijas Ķīnai gadījumā, ja tā iebruktu Taivānā, uzsvēra Rasmusens.

Viņš atzina, ka šādas sankcijas smagi skartu arī pašu Eiropu, jo Ķīnai ir liela loma globālajā ekonomikā, bet pauda uzskatu, ka pēc Krievijas atkātotā iebrukuma Ukrainā Eiropas valstis ir mainījušas savu nostāju attiecībā uz atkarībām no autokrātijām.

"Mēs esam veidojuši Eiropu, balstoties uz ASV sniegto drošību, lētām precēm no Ķīnas un lētu gāzi no Krievijas. Šis modelis vairs nedarbojas," uzskata Rasmusens.

"Mums nevajadzētu atkārtot šo kļūdu, esot pārāk vājiem, pārāk piekāpīgiem, kad runa ir par Ķīnu," uzvēra Rasmusens.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu