VIDEO ⟩ Kādas ir no šā gada izsniegtās jaunā parauga vadītāja apliecības? (2)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

No 2. janvāra VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (CSDD) sākusi izsniegt jauna parauga vadītāja dokumentus, tai skaitā vadītāja apliecības. Raidījums "Zebra" skaidroja, kādas tās ir un vai kas mainās to saņemšanas kārtībā.

Jaunā parauga vadītāja dokumentos būs krāsaina, ar lāzergravēšanas tehnoloģiju iestrādāta fotogrāfija. Atbilstoši jaunāko tehnoloģiju sniegtajām iespējām tiks modernizēti arī citi drošības elementi – taktili, ar tausti jūtami detalizēti gravējumi, kā arī ultravioletajā gaismā redzamie attēli. Norādītie drošības elementi tiks iestrādāti visu veidu vadītāju dokumentos, ne tikai vadītāja apliecībā.

Lai sāktu šo dokumentu izsniegšanu, šā gada pirmajās dienās desmit CSDD Klientu apkalpošanas centros (KAC), kuros izsniedz vadītāja dokumentus, nomaina nepieciešamos tehniskos līdzekļus un jaunās sistēmas programmatūru.

Līdzšinējā parauga vadītāja dokumentu izsniegšanu no 2023. gada 2. janvāra pārtrauca. Vadītāja apliecības var saņemt klātienē, jebkurā no KAC, bez iepriekšēja pieraksta, un CSDD nodrošina maksimāli īsus gaidīšanas laikus.

Maksa par vadītāja apliecības maiņu – 22,05 eiro, taču visas līdz šim izsniegtās vadītāja apliecības ir derīgas līdz norādītā termiņa beigām. Taču, mainot šo dokumentu, obligāti jāpārliecinās par veselības pārbaudes derīguma termiņu.

Tāpat no šā gada ir spēkā jauni noteikumi, kas paredz Latvijā jauna veida CSDD atpūtas kuģu vadītāju apliecību. Tā ļaus ar motorlaivām un kuteriem kuģot tālāk jūrā un vadīt buru jahtas.

Iegūt to varēs, apmeklējot kursus un nokārtojot teorijas eksāmenus kuģošanas skolā un CSDD. Iegūtās tiesības ļaus vadīt motorizētos un buru atpūtas kuģus ne tikai kā līdz šim Latvijas iekšējos ūdeņos, bet arī Latvijas teritoriālajā jūrā. Šajā kategorijā ietilpst buru jahtas, kuru garums nepārsniedz 12 metrus, kuteri, motorlaivas, ūdensmotocikli u.c. Praktiskie eksāmeni patlaban nav paredzēti.

Plašāk "Zebras" sižetā!

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu