Grieķija iestājas par drīzāku kaujas mašīnu “Marder” piegādi Ukrainai; gatava pagaidīt (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Grieķija, kura Ukrainai piegādā PSRS laika kājnieku kaujas mašīnas "BMP-1", pretī saņemot Vācijā ražotās "Marder", piekritusi atlikt "Marder" saņemšanu, lai tās varētu piegādāt Ukrainai, ziņo Vācijas laikraksts "Bild".

Nepieciešamības gadījumā Grieķija ir gatava gaidīt "Marder" piegādes, lai darbam gatavās kaujas mašīnas vispirms varētu piegādāt Ukrainai, liecina "Bild" rīcībā esošā informācija.

Augsta ranga Grieķijas militārpersona "Bild" teikusi, ka Atēnas piekristu atlikt apsolītās Vācijas "Marder" piegādes, lai kaujas mašīnas vispirms saņemtu Ukraina.

"Grieķijas aizsardzības spējas necietīs, ja "Marder" piegāde notiks vēlāk," paziņojusi militārpersona.

Vienošanās par bruņojuma piegādēm Ukrainai paredz, ka Grieķija piegādās Ukrainai 40 "BMP-1" un pretī saņems tādu pašu skaitu vācu kaujas mašīnu. Grieķijas aizsardzības ministrs Niks Panajotopuls paziņojis, ka Grieķija Ukrainai jau ir piegādājusi vairāk kaujas mašīnu nekā saņēmusi pretī, proti, no Vācijas saņemtas pirmās 14 "Marder" kaujas mašīnas un Ukrainai piegādātas 20 "BMP-1".

Pēc Vācijas kanclera Olafa Šolca un ASV prezidenta Džo Baidena telefonsarunas šonedēļ tika paziņots, ka Vācija Ukrainai piegādās 40 "Marder" mašīnas, ar ko pietiktu vesela bataljona apbruņošanai.

Vācijas Aizsardzības ministrijas dati liecina, ka valsts armijas rīcībā ir ap 370 "Marder", no kurām daļa tiek izmantotas mācībās un rezerves daļām.

Vēl apmēram 100 "Marder" Ukrainai tiks piegādātas pēc ASV un Eiropas Savienības valstu vienošanās.

Izdevuma "Spiegel" rīcībā esošā informācija, pašlaik piegādēm Ukrainai pieejamas apmēram 60 "Marder" kaujas mašīnas. Kā atklājuši Vācijas ierēdņi, 40 no tām plānots piegādāt šā gada pirmajos trīs mēnešos. Tikpat "Marder" ražotājs "Rheinmetall" var sagatavot darba kārtībā nākamo septiņu mēnešu laikā.

"Marder" bija Vācijas armijas tanku grenadieru divīziju pamats vairāk nekā četrdesmit gadus no 1970.gada.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu