Bolsonaru atbalstītāji iebrūk Brazīlijas parlamenta ēkā (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Iepriekšējā Brazīlijas prezidenta Žaira Bolsonaru atbalstītāji svētdien izlauzās caur policijas barikādēm un iebruka Nacionālā kongresa ēkā, protestējot pret kreisā eksprezidenta Luisa Inasiu Lula da Silvas inaugurāciju prezidenta amatā.

Ieraksti sociālajos tīklos liecina, ka nemiernieki ielauzušies arī netālu esošajā prezidenta pilī un Brazīlijas Augstākās tiesas ēkā.

Parlamenta ēkas apkaime Braziljā bija norobežota, tomēr simtiem Bolsonaru atbalstītāju, kas atsakās pieņemt Lulas uzvaru vēlēšanās, izlauzās un kāpa pa rampām līdz pat modernisma stilā būvētās ēkas jumtam, notikuma vietā novēroja ziņu aģentūras AFP fotogrāfs.

Brazīlijas Senāta un Deputātu palātas ēkā notiekošais atgādina ainas no 2021.gada 6.janvāta notikumiem Vašingtonā, kad Donalda Trampa atbalstītāji atteicās pieņemt viņa zaudējumu ASV prezidenta vēlēšanās un iebruka Kapitolija ēkā.

Drošības spēki neveiksmīgi mēģināja pūli izklīdināt ar asaru gāzi.

Prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā 30.oktobrī ar nelielu pārsvaru uzvarēja kreisais Lula, sakaujot galēji labējo Bolsonaru. Lula saņēma 50,9% balsu, bet Bolsonaru - 49,1%.

Bolsonaru līdz šim nav skaidri atzinis savu sakāvi, lai gan viceprezidents Amiltons Mourans to atzina dažas dienas pēc vēlēšanām. Mourans arī pauda pārliecību, ka vēlēšanas notikušas bez krāpšanās.

Bolsonaru jau pirms vēlēšanām vairākkārt apšaubīja vēlēšanu sistēmu un norādīja, ka viņš varētu neatzīt to rezultātu. Pagājušā gada nogalē Bolsonaru pameta Brazīliju un devās uz ASV Floridas štatu, kur mājo arī Tramps.

Lulas inaugurācija prezidenta amatā notika 1.janvārī.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu